Kärlek och politik passar väl på en dag som denna

Det sägs ofta att allt är tillåtet i krig och kärlek. I krig är det, som tur är, inte sant. Men i kärlek tar vi glädjande nog hela tiden steg i rätt riktning. Jag önskar att vi är redan kommit i mål i frågan, men det finns absolut frågor att ta tag i.

"Du ska stolt kunna fira alla hjärtans dag med vem du vill utan att staten eller för den delen samhället runt om ska döma dig för det. Att få älska vem man vill är en mänsklig rättighet."

"Du ska stolt kunna fira alla hjärtans dag med vem du vill utan att staten eller för den delen samhället runt om ska döma dig för det. Att få älska vem man vill är en mänsklig rättighet."

Foto:

Ledarkrönika2023-02-14 06:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Idag är det alla hjärtans dag och vad känns då mer lämpligt på en ledarsida än att titta tillbaka på politiska förändringar där kärleken har fått gå segrande ur striden.

1944
Efter mångårig kamp beslutade Sveriges riksdag att det inte längre skulle vara olagligt att ha en sexuell relation med någon av samma kön. Beslutet var, som ni kan tänka er, mycket omdebatterat.

Nu innebar inte beslutet att samkönade par blev allmänt accepterade. Att vara i relation med någon av samma kön ansågs fortsatt vara omoraliskt och definierades som en slags sjukdom. Stigmat var alltså fortsatt starkt. Legaliseringen var dock ett viktigt steg och det öppnade upp för en bredare samhällsdebatt.

Idag är det fortfarande olagligt med samkönade sexuella relationer i drygt 80 länder. I fem länder kan man få dödsstraff om man är i en relation med någon av samma kön.

Utvecklingen tycks gå åt rätt håll då allt fler länder legaliserar kärlek till en person av samma kön. Det finns dock mycket kvar att göra.

1969
Stonewallupproret i New York anses vara en viktig milstolpe för frågor som rör fri kärlek och allas rätt att få vara sig själva. Upproret startade med att polisen gjorde razzia mot inrättningen Stonewall Inn, som besöktes av många hbtqi-personer.

Riktade razzior och andra former av trakasserier tillhörde vardagen för hbtqi-personer under denna tid, men nu valde man att säga ifrån. Motreaktionen blev stora och våldsamma protester pågick i dagar.

Aktionen fick stor uppmärksamhet och året efter hölls den första prideparaden, till minne av det som hade hänt i Stonewall.

Under 70-talet började det arrangeras pridetåg i Sverige och idag är pridetågen stora tillställningar över hela världen. Till och med Kina och Ryssland har sällat sig till skaran länder där pride arrangeras. Men på många platser motarbetas verksamheten av stat och myndigheter, jag är mycket glad att Sverige inte är ett av de länderna.

1979
Först 1979 beslutade Socialstyrelsen att homosexualitet inte längre skulle anses vara en sjukdom. Trots att 1979 kan tyckas vara väldigt sent var Sverige en av de första länderna att genomföra reformen.

Det finns många historier om personer som, innan 1979, i protest ringde in till sina arbetsplatser för att sjukskriva sig på grund av homosexualitet. Fenomenet känns idag helt galet, att tvingas sjukskriva sig baserat på vem man älskar.

Tanken på att homosexualitet ska kunna “botas” finns än idag och i den nutida politiska debatten diskuteras förbud mot “omvändelseterapi”. Att diskussionen ens behöver finnas är ett tecken på att kampen för fri kärlek måste fortsätta.

2009
Först 2009 blir äktenskapsbalken könsneutral. Återigen är Sverige tidigt ute med en progressiv reform, som de flesta ungdomar idag måste häpna över att den kom förs 2009.

Det är inte mer än ett 30-tal länder som tillåter samkönade äktenskap, men förändringen går i alla fall relativt fort åt rätt håll.


Du ska stolt kunna fira alla hjärtans dag med vem du vill utan att staten eller för den delen samhället runt om ska döma dig för det. Att få älska vem man vill är en mänsklig rättighet.

Glad alla hjärtans dag till er alla. Tack för all kärlek ni delar med er av, fortsätt så!