Med Johan Pehrson har vindarna vänt för Liberalerna

Med Johan Pehrson har Liberalerna fått den tydlighet som i mångt och mycket saknades när det var Nyamko Sabuni som styrde och ställde. En tydlighet som är ett måste i dagens politik.

Liberalernas partiledare Johan Pehrson är ute på en politisk Eriksgata. Tidigare i veckan besökte han Umeå och Skellefteå.

Liberalernas partiledare Johan Pehrson är ute på en politisk Eriksgata. Tidigare i veckan besökte han Umeå och Skellefteå.

Foto: Lars Schröder/TT Nyhetsbyrån

Krönika2022-06-23 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I overkligheten löser agenten Ethan Hunt – spelad av Tom Cruise – till synes omöjliga uppgifter i Mission: Impossible-filmerna.

I verkligheten är det Johan Pehrson som ska lösa en till synes omöjlig uppgift: få Liberalerna över riksdagsspärren.

Låt oss kalla det en politisk Eriksgata. Den Sverigeresa som Liberalernas nye partiledare Johan Pehrson är ute på.

Tidigare i veckan besökte han Umeå och Skellefteå.

Han var på ett sprudlande gott humör. Vilket det fanns all anledning till. Vindarna tycks ha vänt för Liberalerna. Partiet parkerar sig tryggt över riksdagsspärren i Ipsos opinionsmätning i juni gjord på uppdrag av Dagens Nyheter. Väljarstödet landar på fem procent.

I Dorotea är Liberalerna stora. I senaste valet till kommunfullmäktige landade partiet på 16 procent. Kommunalrådet Nicke Grahns (L) framgångsrecept lyder: Var tydlig med vad du vill. Du får nya fiender, men också nya vänner. Förhoppningsvis är vännerna fler.

Med Johan Pehrson har Liberalerna fått den tydlighet som i mångt och mycket saknades när det var Nyamko Sabuni som styrde och ställde. En tydlighet som är ett måste i dagens politik. Det gäller att kunna förmedla kraftfulla och tydliga budskap.

– Vi måste sluta blunda för problemen, även om de kan vara jobbiga att ta tag i, konstaterar han.

Det går inte att blunda för gängkriminaliteten, där barn i tioårsåldern fångas upp av gängen, för att alldeles för många lämnar skolan utan fullständiga betyg, för att friskolorna inte fungerar som tänkt var, för att integrationen lämnar mycket i övrigt att önska.

Det fanns en tid när Johan Pehrson sågs som självaste sinnebilden för batonglinjen i svensk politik.

Då var det många som talade om sociala insatser, få som talade om hårdare straff. Nu är det precis tvärtom. Plötsligt är Johan Pehrson den enda partiledare som klart och tydligt framhåller att sociala insatser behövs parallellt med hårdare straff. Bra där.

Jag ska vara ärlig: Johan Pehrson är mycket mer socialliberal än jag fått för mig. Helt övertygad efter 45 minuters politisk diskussion.

Liberalerna behövs i svensk politik och Johan Pehrson behövs som dess partiledare.

Vilka frågor behöver då Liberalerna driva för att inte hamna på fel sida riksdagsspärren. Enligt Johan Pehrson handlar det främst om skolan, integrationen och miljön, allt med en inbyggd liberal frihetstanke.

Kanske lyckas Johan Pehrson med konststycket att göra som agent Hunt. Göra det till synes omöjliga möjligt.

Överraskande? Ja, inte ens han själv såg framgångarna komma.