I frontstaden Kupjansk är en dunk vatten en lyxvara

Civilbefolkningen i staden Kupjansk är helt beroende av de hjälpsändningar som sköts nästan uteslutande av hjälporganisationer.

Krönika 30 september 2022 07:00
Detta är en ledarkrönika. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Problemet för invånarna i Kupjansk, i östra Charkivs län, är att deras stad ligger där den ligger. På en höjd och i en större vägkorsning.

I ett krig blir en sådan plats viktig både för angriparen och för försvararen. Och då sitter civilbefolkningen trångt till.

För den ryska armén var kontroll över Kupjansk nödvändig för att försörja de egna styrkorna i Izium, som i sin tur var tänkt som brohuvud för anfall mot västra Donetsk län.

Det senare blev det ingenting med. Någonstans i juni stod det klart att ryssarna inte skulle klara av att röra sig i mot Slovjansk och Kramatorsk norrifrån. Samtidigt hade de samlat ihop mycket trupp och materiel i Izium.

Följdriktigt blev Kupjansk en av de platser som ukrainarna siktade in sig på när de inledde sin motoffensiv för några veckor sedan.

Staden delas av floden Oskil i nordsydlig riktning. Den viktiga vägen går på den västra sidan floden vilket gjorde att ukrainarna snabbt kunde skära av den och ta kontroll över västra Kupjansk.

När försörjningsledet kapades var Iziums fall bara en tidsfråga, vilket också skedde i form av en panikartad rysk flykt.

De ryska styrkorna lyckades dock bita sig fast i östra Kupjansk, på andra sidan en sprängd bro, och trängdes bort först under den gångna helgen. När striderna i Kupjansk drog igång blev det som vanligt: elen försvann, vattnet försvann, telefonförbindelsen och internet försvann. Gasen försvann stötvis.

En del invånare har evakuerats till Charkiv och till säkrare delar av Ukraina. Andra har stannat kvar i hopp om att allt snart är över – eller för att de inte orkar med en flytt. Det senare gäller framför allt många äldre.

Denna civilbefolkning är helt beroende av de hjälpsändningar som sköts så gott som uteslutande av frivilligorganisationer – och kommer i otillräckliga antal. Med ryssarna några kilometer bort och ständig beskjutning har det oftast varit för farligt att åka in.

I måndags (26/9 2022) var jag med vid en sådan leverans från Operation Aid: tre minibussar lastade med vatten, mat, hygienartiklar, som tvål och schampo, hundmat och lite annat. Fyra ex-militärer i gruppen, tre britter och en australiensare, organiserade det hela.

Risken för artilleribeskjutning gjorde det omöjligt att ha en stor utdelningsplats där många människor skulle samlas.

I stället gjorde vi flera korta stopp på innergårdar vid flerbostadshus. Ett sätt var att fråga hur många lägenheter det finns på gården, där folk fortfarande bodde, ställa fram vatten och matlådor i den mängden och komplettera vid behov.

På samtliga platser i Kupjansk dit vi kom sa de boende att detta var den första hjälpsändningen som de sett under de tre veckor som striderna pågått, något som intygades av poliser.

Det går att förstå. Efter ett par relativt lugna timmar, då man bara hörde utgående ukrainskt artilleri, kom det två nedslag relativt nära. Lyckligtvis var vi nästan klara, vi kunde hoppa in i minibussarna och åka iväg.

Men människorna i Kupjansk är kvar. Risken att bli träffad av artilleri minskar allt eftersom ryssarna drivs längre bort från staden.

Och det går fort nu. När det sker kommer fler hjälpsändningar.

Det är dock enbart överlevnad, inte ett normalt liv. Dit är ännu vägen lång och svår.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa