Besprutad!
Ja, inte med insektsgiftet DDT, växtbekämpningsmedlet hormoslyr eller andra hemskheter. Utan med vaccin mot covid-19.
Snällt och lydigt hade jag stått i kö, väntat på min tur. Inte ens tänkt tanken att försöka tränga mig före.
Det där med att digitaliseringen ska göra allt så enkelt. Glöm det. Det behövdes en massa knapptryckningar, framåt och bakåt, för att hitta lediga tider. Slutligen hittade jag rätt: centrala vaccinationsmottagningen i Skellefteå Kraft Arena. Där fanns det gott om tider.
– Det är ett riktigt jobbigt system, det kan jag hålla med om, sa vaccinationssamordnaren Ronny Lestander till länskollegan VK.
Säger inte emot. Ändå är min datorvana långtifrån obetydlig.
Att göra: bygga upp ett mer användarvänligt bokningssystem.
Torsdag eftermiddag, centrala vaccinationsmottagningen i Skellefteå. Med nästintill militärisk disciplin lotsas vi vidare, alla vi som kommit för att få en spruta. Nästintill militärisk disciplin kombinerat med ett leende bakom masken. Alltid detta leende bakom masken.
Här spenderar hjälpsamma personer sina dagar. Inte för att de måste, utan för att de vill. Här spenderar sjukvårdspersonal som gått i pension sina dagar. Sticker till i parti och minut. Inte för att de måste, utan för att de vill.
Imponerande, sa Bill. Överväldigande, sa Bull.
Massvaccineringen mot covid-19 är ett exempel på hur ett samhälle borde kunna fungera. Ett samhälle där det offentliga tar och får hjälp av det privata, av föreningar och frivilligorganisationer, av enskilda personer. Ett samhälle som hjälps åt i kampen mot en osynlig fiende.
När dessa rader skrivs hade 2 086 142 personer fått åtminstone en vaccindos. Det motsvarar 25,5 procent av den vuxna befolkningen. 710 636 hade fått två. Det är 8,7 procent. I Västerbotten hade 15 367 fått sin första dos.
När coronavirusets besegrats infinner sig eftertankens kranka blekhet.
Vad hade vi kunnat göra bättre? Här har forskningen en hel del intressanta frågeställningar att fundera kring bortom virusets framfart.
En fråga är hur samhällets olika delar ska kunna samarbeta bättre. Inte bara i krissituationer, utan också i vardagen. Hur det privata, föreningslivet och frivilligorganisationerna kan komplettera det offentliga.
Jag vet. Det finns fackliga komplikationer. Men nog borde väl frågan vara värd en kommission eller utredning.
För en tid sedan beslutade Världshälsoorganisationen WHO att sätta upp vaccinmotstånd på listan över de tio allvarligaste hoten mot global hälsa. Tillsammans med naturkatastrofer, klimatförändringar, svält och ett antal dödliga sjukdomar bidrar de som sprider myter om vaccinationers farlighet till att människor – inte minst barn – dör eller skadas helt i onödan.
När det gäller vaccinationen mot covid-19 handlar det om att sätta in saker och ting i sitt rätta perspektiv, att göra en realistisk bedömning av riskerna om jag vaccinerar mig jämfört med att jag avstår. Av de cirka 20 miljoner människor som fått Astra Zeneca-vaccinet i Europa har ett 20-tal drabbats av de allvarliga fallen av blodpropp och blödningar (SVT 26/3 2021).
Sätt det i perspektiv till hur många liv som räddats/kommer att räddas med vaccinering. En hård och tuff jämförelse, men relevant.
I dag är vaccination det effektivaste sättet att undvika att bli allvarligt sjuk eller i värsta fall dö i covid-19. Du gör också en insats för dina nära och kära, dina arbetskamrater, för samhället i stort. Med vaccin kommer smittspridningen successivt att bromsas.
Siffrorna är skrämmande. Enligt fredagens statistik från Region Västerbotten har 20 233 fall av covid-19 bekräftats. 177 personer har avlidit. Många har vårdats/våras på sjukhus, några av dem på intensivvårdsavdelningar.
Pandemins språkkonst lyder. Håll i, håll ut.
Stanna hemma om du är sjuk, håll avstånd till andra människor, tvätta händerna ofta. Ibland är det nödvändigt att tjata.
Håll i, håll ut. Ni som administrerar, som vaccinerar, som tar emot och hjälper till, alltid med ett leende bak masken, som vårdar de som behöver vård. Ingen nämnd, ingen glömd.
Håll i, håll ut. För nu kan ett litet ljus börja skönjas i slutet av den långa, mörka tunneln.
För några veckor sedan hade Västerbotten störst smittspridning i landet. Nu har Västerbotten lägst.
– Vaccin är effektivt mot svår sjukdom och död, men vi har inte vaccinerat tillräckligt många för att det ska påverka smittspridningen. Det är i stället följsamheten till råd och rekommendationer som fått effekt, meddelar smittskyddsläkaren Stephan Stenmark.
Så håll i, håll ut.
Och vaccinera dig. Det räddar liv.