Det blir att fira en jul med förhinder även i år

Julen 2021 blir speciell den också. Vi har att förhålla oss till ett virus som håller stora delar av världen i ett järngrepp.

Många såg fram emot en hyggligt normal jul. Med kramar och stora, tjocka släkten på middag.

Många såg fram emot en hyggligt normal jul. Med kramar och stora, tjocka släkten på middag.

Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT Nyhetsbyrån

Krönika2021-12-24 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu är det jul igen.

År efter år infinner sig samma vånda.

Vad skriver man om en dag som denna? När det doftar julskinka i hela huset. När barnen idogt väntar på att mamma eller pappa ska gå och köpa den där tidningen i kiosken som för länge sedan stängt för dagen.

Något aktuellt politiskt ämne: regeringens miljardstöd till gles- och landsbygdskommuner, föräldrapenningen, framtidens pensioner, ungdomsrånen, det säkerhetspolitiska läget, vräkningar av barnfamiljer eller någonting annat angeläget?

Nej, det angelägna känns inte lika angeläget som andra dagar.

Det får bli någonting annat. Någonting lite mer lättsamt, men med en mörk underton. En krönika med julen som röd tråd.

Pandemin

Hur less är man vid det här laget?

Det var många som såg fram emot en hyggligt normal jul. Med kramar och stora, tjocka släkten på middag.

Men så exploderade smittspridningen i våra grannländer och tog fart i Sverige.

Med sedvanlig senfärdighet kallade regeringen till presskonferens i tisdags (21/12 2021). Nya restriktioner kom som ett försenat brev på posten. Om dem finns inte mycket att säga.

Vad man däremot kan ha synpunkter är S-regeringens saktfärdighet och brist på tajming.

Alla såg vad som hände i andra länder. Redan där borde myndigheter och regering dragit i bromsen. Dels för att försöka mildra den smittspridning som förmodligen kommer att explodera i januari, dels för att göra det lättare för familjer att eventuellt planera om julen.

I stället skickades vi iväg på julledighet med en uppmaning från regering och myndigheter att vara rädda om varandra.

Alkoholen

Jul och nyår är en av de perioder under året då vi dricker som mest alkohol.

Någon lustigkurre har formulerat om den gamla dansk/svenska julsången ”Nu är det jul igen” till en snapsvisa: Nu är det jul igen / och pappa är full igen / och mamma ligger under sängen.”

Visst kan man göra sig rolig över måttlighetens profeter. Men de barn och unga som växer upp i familjer med missbruk har lätt att hålla sig för skratt. För dem är helgerna extra jobbiga. De är väl medvetna att ”litern” kommer fram.

Internationell forskning visar att mellan 8 och 27 procent av alla barn lever med minst en förälder som har alkoholproblem.

I det sammanhanget noteras att Centerpartiet vill ta bort kravet på ”småskalig produktion” i förslaget om att tillåta gårdsförsäljning av alkohol. Tänk om partiet kunde visa alkoholens offer samma omtanke som alkoholens producenter.

I stället utmanar partiet alkoholmonopolet. Fundamentet i Sveriges alkoholpolitik.

Jultraditioner del 1

I USA är republikanerna arga. Det finns de som fortfarande är övertygade om att det var valfusk som gjorde Joe Biden till president.

Andra förfasas över traditionernas – i det här fallet jultraditionernas – förfall. Gärna i en nationalistisk kontext.

I Sverige är det Kristdemokraterna, som är det parti som ligger närmast Republikanerna, som plockat upp basebollen. Det ryktas att partiledningen, med Ebba Busch i spetsen, bland annat är indignerad över att julskinkan stundtals säljs under beteckningen helgskinka.

Jultraditioner del 2

Ur led är tiden.

På onsdagen (22/12 2021) kablades nyheternas nyhet ut av bland andra Sveriges Television. Under överrubriken ”Kultur” meddelades på SVT Text att Kalle senareläggs med fem minuter. Man baxnar över denna oerhörda skymf mot svenska jultraditioner.

Än värre blir det när Eva Larsson, projektledaren för sändningen på SVT, ska försöka förklara och försvara denna kränkning av Kalle Anka, Janne Långben, tjuren Ferdinand och alla andra som sedan 1976 traditionsenligt dykt upp på slaget klockan 15.00.

Till SVT Text säger hon: ”Vi startar med julvärden (Tareq Taylor) klockan 15.00 i stället, eftersom många slår på tv:n klockan 15.00, och då missar man ljuständningen.”

Precis som svenska folket inte var kapabelt att slå på tv:n klockan 14.55. Om de nu så gärna vill se ljuständningen.

Det finns små händelser som görs till stora nyheter, stora händelser som görs till små nyheter och så finns det dumheter som görs till stora nyheter. Som att Kalle senareläggs med fem minuter.

Slutord

Julen 2020 var väldigt speciell.

Julen 2021 blir förmodligen speciell den också.

Vi har att förhålla oss till ett elakt litet virus som håller stora delar av världen i ett järngrepp.

Med dessa ord, några allvarsamma, andra ironiska, vill jag passa på ett önska dig som läser denna sida en god jul. En god jul att fira med omtanke och förstånd.