Dags att summera 2020, det konstigaste året någonsin

Om 2020 var ett kallt år mänskligt sett var det ett varmt år sett till klimatet.

2020 har nästan allt kretsat kring coronaviruset, en liten partikel, 20–400 nanometer stor, eller liten.

2020 har nästan allt kretsat kring coronaviruset, en liten partikel, 20–400 nanometer stor, eller liten.

Foto: Cecilia Fabiano/LaPresse/AP Photo/TT

Krönika2020-12-31 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Dags att försöka summera ännu ett år.

2020 blev väldigt speciellt.

Nästan allt har kretsat kring en liten partikel, 20–400 nanometer stor, eller liten. Självklart handlar det om coronaviruset.

Men allt har inte handlat om pandemin, om nedstängningar, överdödlighet och vaccin. Det har också handlat om Norrbotniabanan, om det amerikanska presidentvalet och en hel del annat.

Här är årskrönikan från Norrans ledarredaktion.

Låt oss börja i Kina. Där allt började. Närmare bestämt på en matmarknad i mångmiljonstaden Wuhan.

Efter att ha skrivit ett antal texter i ämnet surnade kinesiska ambassaden i Stockholm till.

Så till den milda grad att det damp ner ett mejl i inboxen. Sammanfattningsvis kan sägas att ambassaden inte var nöjd med vad jag skrivit. Men det behöver de inte vara. I Sverige har vi rätt att tycka vad vi vill. Det har man inte i Kina.

Men tack, kinesiska ambassaden, för att ni läser Norrans ledarsida.

När vi ändå är inne på avdelningen pandemier.

Att Morgan Johansson och Stefan Löfven shoppar loss som privatpersoner dagarna innan och efter julhelgen är svårt att bli upprörd över. Problemet är bara att de inte är privatpersoner. De ikläder sig rollen som statsråd 24 timmar om dygnet.

Och Dan Eliasson, generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, tog enligt uppgifter till Expressen flyget till Las Palmas. Trots förmaningens ord från såväl Folkhälsomyndigheten som Stefan Löfven om att undvika resor.

Det som är gjort kan inte göras ogjort. Obegåvat var det i varje fall. Vi skulle ju undvika onödiga besök i butiker och resor.

Ett hårt slag för statsminister Löfvens förtroende är det.

Hur ska han med trovärdighet kunna uppmana svenska folket till försiktighet när han struntar i sina egna regler?

Märk väl att det inte handlar om Löfven och kompani som privatpersoner – utan som ledande politiker/myndighetschef.

Man skulle kunna göra sig rolig över det hela. Men det här är alldeles för allvarliga saker för att skämta om.

Dock kunde man önska att Löfven ”pudlat”, gjort offentlig avbön, i stället för att skicka fram sin pressekreterare.

Den 20 januari 2021 svärs demokraten Joe Biden in som USA:s 46:e president. Den 45:e var inte mycket att ha.

Efterspelet till valet är i mångt och mycket en skam för demokratin. Trots att domstol efter domstol konstaterat att valet var okej har Donald Trump framhärdat i åsikten att valfusket var utbrett och att han blivit utsatt för en politisk konspiration.

Donald Trump var om inte en katastrof för det globala samarbetet, så inte långt därifrån. Det är bara att hoppas på att Joe Biden ser på saker och ting på ett annat och mer tilltalande och samverkande sätt.

På det lokala/regionala planet är mycket kopplat till den närmast koloniala synen på norra Sverige.

När EU-pengar ska fördelas blir Gotland en del av Övre Norrland (Norran 16/12 2020). Och när Norrbotniabanan ska byggas saknar Trafikverket pengar för en fortsättning norrut från Skellefteå (Norran 17/12 2020).

Gigantiska industrisatsningar, behovet av en arbetsmarknadsförstoring och bättre studiemöjligheter, behovet av säkra, miljövänliga och snabba transporter från norr till söder och tillbaka biter inte som argument när det kommer till pengar till stora infrastrukturprojekt till Övre Norrland.

Låt mig avslutningsvis citera godsägaren och friherren D T von Schulzenheim.

När Norra stambanan skulle byggas menade han att norrlänningarna inte hade något annat att frakta än ”smör och ripor, lin och väfnader … Och icke tjänar det något att lägga järnvägar tvärs öfver dessa berg och floder upp och utför höga backar och öfver stora, dyrbara broar för att erhålla några lass smör och ripor.”

Dagens ordval är mer civiliserat, men andemeningen är i varje fall stundtals tyvärr alltför snarlik.

Om 2020 var ett kallt år, mänskligt sett, då vi skulle undvika folksamlingar och nya kontakter, var det ett varmt år sett till klimatet. Det varmaste som uppmätts i landet. Orsaken därtill är både vädret och de pågående klimatförändringarna.

Det är precis som med coronapandemin: ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Det går att bromsa smittspridningen, och det går att stoppa den klimatförändring som är på väg att få katastrofala följder.

Det handlar om att vilja kunna.

Ett väldigt speciellt år är till ända. Fortsätt tvätta händerna ofta, hosta i armvecket, rör inte ansiktet, håll avstånd och ransonera de sociala kontakterna.

Med dessa ord vill jag tillönska ledarsidans läsare ett gott nytt år med förhoppningen om ett bättre 2021.