Flygbolagen har tagit rejält med stryk till följd av covid-19-pandemin och de resebegränsningar som många länder infört.
SAS-resenärerna minskade till exempel med 60 procent i mars. I måndags varslade Norwegian samtliga kabinanställda i Sverige om uppsägning – totalt handlar det om 400 personer – och BRA ansökte om rekonstruktion. Coronavirusets konsekvenser för flygbranschen är kaosartade, och en hel del annat.
Både flyget och biltrafiken, ja hela transportsektorn, har minskat drastiskt och dramatiskt i coronapandemins fotspår. Länstrafiken Västerbotten, som trafikerar Västerbotten regionalt och Umeå lokalt, har tappat drygt hälften av sina betalande passagerare.
Ett tag i förra veckan såg det ut som om Skellefteå skulle bli helt utan flygförbindelse med Arlanda. Nu blev det inte så. Statsminister Stefan Löfven (S) fick på riksdagens frågestund frågan om staten kunde tänka sig att utöka trafikplikten och upphandla nödvändig flygtrafik. Det kunde han kunna tänka sig och skickade frågan vidare till infrastrukturminister Tomas Enroth (S).
Som i sin tur skickade frågan vidare till Trafikverket. Vars uppdrag nu blir att upphandla flyg på ett antal sträckor, bland annat Skellefteå–Arlanda. Hela Norrland och Gotland omfattas.
Det är bra att regeringen vaknat, att man nu så tydligt tar ställning för flygets betydelse för Sverige. Alternativet hade varit att Gotland och delar av Norrland riskerat att bli utan flyglinjer i viruskrisens fotspår. Vilket i sin tur inneburit ett totalstopp för samhällsviktiga flygtransporter av material och människor, mediciner, teknisk utrustning, ingenjörer och sjukvårdspersonal.
– Vi kan inte lämna landsändar i sticket, konstaterade statsminister Stefan Löfven.
– Vi kan inte ha en ordning där vi inte har några flygtransporter i Sverige, fyllde infrastrukturminister Tomas Enroth i.
Båda har rätt. Det är bara att hoppas på att ministrarnas minne är längre än coronakrisen. För det behövs ett förstärkt Norrlandsperspektiv i de politiska frågorna. Förbättringar i infrastrukturen i de långa avståndens Norrland och åtgärder för kompetensförsörjningen är exempel på två lika viktiga som nödvändiga insatser.
Men förmodligen är det här bara en kort smekmånad för flyget. Ingenting har i sak förändrats vad gäller den rödgröna regeringens syn på flyget och på flygtransporter. Den fiskala flygskatten förflyttar pengar från regionerna till finansminister Magdalena Anderssons (S) riksbekanta lada.
Pengar som öronmärkta hade kunnat göra betydligt större nytta lokalt. Eller användas till forskning kring ett miljövänligare flyg.
Vad vi framför allt bör komma ihåg är att flyget är en grundförutsättning för att hela Sverige ska kunna leva. För att företag ska kunna leva.
Flyget är viktigare för Sverige än för många andra länder. Här är avstånden längre. Det gäller inte minst Norr- och Västerbotten.
När coronakrisen är över har regeringen förhoppningsvis gått in med olika stöd för att flygtrafiken så snabbt som möjligt ska kunna återgå till det normala. Det är statens uppgift att se till att coronavirusets konsekvenser inte blir större än absolut nödvändigt.
Fotnot: Trafikplikt innebär att ett minimiutbud av regelbunden flygtrafik säkerställs på vissa flyglinjer. Om inget flygbolag vill driva kommersiell trafik enligt trafikplikten kan staten upphandla flygtrafik.