Var nöjd över ditt vanliga jobb

I tider av sensationsjournalistik, sociala medier, influensers och snabb informationsspridning har vi, med- eller omedvetet, format oss efter en verklighet som egentligen inte finns.

”När man skrollar i telefonen är det därför lätt att tro att budskapen man möter representerar någon sorts verklighet, men i själva verket är bilden väldigt tillrättalagd.”

”När man skrollar i telefonen är det därför lätt att tro att budskapen man möter representerar någon sorts verklighet, men i själva verket är bilden väldigt tillrättalagd.”

Foto: Janerik Henriksson/TT

Gästkrönikör2023-07-01 07:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nästan alla vi möter i filmer och bilder på sociala medier ger intryck av att vara välbärgade, vältränade, skönhetsopererade och framgångsrika på jobbet. Algoritmerna visar inläggen som får mest ”gilla”-markeringar - inte de som är mest vardagliga.

Det vardagliga får knappt plats i sociala medier. Vem vill fota den odiskade disken, barn som skriker eller ett golv som borde dammsugas? Vi fotar ju det vi vill visa upp. Så även om alla dina bekanta inte alls ligger och solar på Rhodos eller äter oxfilé till middag, så är det de bilderna du möter på skärmen. Och har de fotat sig själva kan du ge dig på att de valt ut den bästa av flera bilder.

När man skrollar i telefonen är det därför lätt att tro att budskapen man möter representerar någon sorts verklighet, men i själva verket är bilden väldigt tillrättalagd. Ofta jämför vi dock den ”verkligheten” mot den verklighet vi själva upplever oss ha. 

Och då blir det ju snabbt lite deprimerande. När alla du ser i sociala medier är på utlandssemester, tränar i gymmet, städat hela huset och åkt limousine – samtidigt. Och du, ja du sitter hemma i soffan med mobilen. 

Jag är övertygad om att sociala medier på beskrivet sätt bidrar till människors olycka och känsla av allt aldrig räcka till. En osund strävan och upptagenhet i att jaga framgång och materialistiska ägodelar. 

Ironiskt nog gör det att vi många gånger försummar vår egen genuina lycka och tillfredsställelse. Den sorts tillfredsställande du kan känna när du klarat av något svårt, tagit dig för en uppgift som verkligen behöver utföras eller helt enkelt spenderat tid med någon du tycker om. 

Vi måste ta tillvara på det som är viktigt i livet genom att lära oss se de positiva aspekterna i vår tillvaro och dra ner på stressen. Att vara nöjd över sitt liv är nämligen en viktig och hälsosam känsla som bör eftersträvas, eftersom det gör oss harmoniska och balanserade. Men vi blir aldrig nöjda om vi jämför oss med en falsk verklighet.

Så till dig som läser vill jag göra följande medskick: var nöjd över ditt vanliga jobb. Utan dig hade Sverige stannat eftersom ”vanliga jobb” är bland de viktigaste vi har. Var nöjd över ditt hem och med din partner, det kanske inte är perfekt – men vad är egentligen perfekt? Var framförallt nöjd med dig själv. Acceptera dig själv med alla dina styrkor och svagheter, och sträva efter personlig utveckling på ett hälsosamt sätt. 

Tillåt dig själv att känna dig nöjd och uppskatta det du faktiskt har istället för att sakna det du inte har, och kom till insikt om den verklighetsförvrängning som sociala medier orsakar. Det ger en större förståelse för livets verkliga värden och hjälper till att sätta saker i perspektiv – vad som egentligen är viktigt och eftersträvansvärt för dig.

Genom att låta dig själv känna dig nöjd blir du faktiskt mer medveten om vad som verkligen betyder något. Och det är inte nödvändigtvis gilla-markeringar på nätet eller kändisskap på Youtube, dyra bilar eller spektakulär heminredning. Det är precis lika fint – och viktigt – att vara en helt vanlig Svensson.