Hela sommaren ligger framför oss och jag tänker på allt jag vill odla. Många plantor har flyttat från fönsterbänken till växthuset. Några fröer väntar på att sås och andra grödor är än så länge bara drömmar.
Även om det alltid blir lite senare än planerat vet jag när på våren jag borde så tomaten, kålen och gurkväxterna. Och jag vet att de kalla järnnätterna i början av juni kan komma även om vi haft en fantastisk maj, så växterna får vänta lite med att planteras ut. Vädret kan variera men med ett förutsägbart klimat går det att lägga upp en långsiktig plan för både oss hobbyodlare och för de professionella livsmedelsproducenter som vi har alltför få av idag.
I år hoppas jag bland annat på stora vintersquashar. Den möjligheten är en av få ljuspunkter när jag tänker på att Världsmeteorologiska organisationen varnar för att väderfenomenet El Niño kan komma tillbaka detta år eller nästa. Fenomenet återkommer ungefär var sjunde år och driver då upp medeltemperaturen globalt. Trots att vi upplevt värmerekord på värmerekord de senaste åren har vi befunnit oss i en kallare period, La Niña, som sägs ha dolt en del av klimatförändringens effekter. Kommande år kan vi istället vänta oss en El Niño förstärkt av klimatförändringen. Risken är att höjningen av medeltemperaturen på jorden för första gången tillfälligt överstiger 1.5 grader och att många platser på jorden drabbas av extremväder. Med konsekvenser för livsmedelsförsörjningen, världsekonomin och säkerhetsläget.
På klimatanpassning.se finns information från flera myndigheter om vilka effekter klimatförändringarna väntas ha på jordbruket. Högre medeltemperatur, mer och ojämnt fördelad nederbörd och fler extrema vädersituationer väntas ge en ökad utsatthet för smittor, torka och bränder. Men också en längre växtsäsong med möjlighet att odla fler olika typer av grödor. Diversiteten, att ha flera olika sorter, pekas ut som särskilt viktigt för att klara ett förändrat klimat. Då ökar chansen att hitta typer som klarar de framtida utmaningarna. Där har vi som odlar småskaligt på fritiden en viktig roll att spela. Det är ofta i hushållens trädgårdar som gamla kultursorter odlas. Vissa odlare har sorter som de tar frön från år efter år, och som utvecklat unika egenskaper som kan visa sig nyttiga i större odlingar i framtiden.
Enligt SLU uppgår den totala produktionen av frukt och grönt i privata trädgårdar till 700 000 ton per år, varav endast en femtedel tas tillvara. Jag tror att alla som har ett stort äppelträd eller satt en squashplanta för mycket förstår hur det kan bli så. Fler än jag verkar ha utmaningar med att ta hand om och lagra skörden. Ett medskick till er som bygger flerbostadshus såväl som villor är att göra matkällare så att alla som vill har möjlighet att öka sin egen självförsörjningsgrad och tillgång till näringsrik mat även i tider med höga matpriser. Det bidrar även till samhällets totala beredskap i händelse av kris eller krig.
Så oavsett om vi har en balkongodling, några pallkragar eller en hel åker kan vi vara stolta över att vara en del av en rörelse som bidrar till att göra Sverige säkrare i tider av klimatförändringar som gör odlingen knepigare. Söker du ytterligare en anledning att frossa i fröer och stoppa händerna i myllan så har du en där!