Skellefteå behöver fler invandrare

Den här krönikan kommer inte falla i god jord hos vissa. Jag personligen kan även drabbas av någon oangelägenhet för dessvärre har det blivit så att rör man om i den här grytan då får man vara beredd på både det ena som det andra.

Gästkrönikör 13 maj 2023 08:00
Detta är en ledarkrönika. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Så vad är det då jag tänker ta upp som retar gallfeber hos en del? Jo, det är frågan om att det idag har blivit vedertaget att skylla allt negativt som händer på invandringen, och då framför allt på invandrare som råkar ha en mörk hy.

Senast i raden var självaste justitieministern som förde fram detta: ”Det här året har inletts med ett hänsynslöst våld på nivåer som inte har setts tidigare, samtidigt som gängens terror sprider sig från storstäderna till mindre orter. Utvecklingen är inte minst resultatet av en alltför stor invandring till Sverige”.

Men det är inte bara den sidan som beter sig märkligt kan jag tycka. S talesperson Anders Ygeman vill inte vara sämre. Han slänger stolt ur sig att tack vare den nuvarande förda politiken kommer Sverige ta emot 15 000 fler invandrare än ifall Socialdemokraterna styrde. Och så håller de på. Samtidigt funderar jag över vem som ska serva oss när vi beställer mat, vem ska sköta vård och omsorg, vem som ska sköta mycket av transporterna, vem ska sköta lokalvårdsproblematiken och så vidare och så vidare.

Och jag undrar just vad Northvolt vore utan invandring, ingenting förstås. Men visst skyll allt negativt på invandring. Själv skyller jag på att Sverige som nation har varit allt för flata allt för länge. För det är vedertagen fakta att låg inkomstnivå, trångboddhet, hög arbetslöshet, låg utbildningsnivå med mera leder till utanförskap och en grogrund för att hamna i dåligt sällskap. 

Det kan dessutom vara väldigt svårt att ta sig därifrån utan stöttning från samhället, från mödravård/familjecentraler via förskola och skola. Allt det här vet vi, så varför har ingen med mandat att göra något, gjort tillräckligt varken nu eller då, via lagstiftning, via konkreta åtgärder, via krav, via möjligheter? Den frågan låter jag vara obesvarad.

Men som jag brukar säga vid upprepade tillfällen, det viktigaste barnen kan göra är att välja rätt föräldrar, vilket är lättare sagt än gjort. Så hur konstigt det än låter är det faktiskt enklare att se till att alla får en reell möjlighet att bli sitt bästa jag, vilket också sparar pengar i slutändan.

För övrigt gjorde jag en kort intervju med en journalist på Radio Sweden för ett tag sedan om vad vi i Skellefteå gör för att ordna med bostäder och hur vi tar emot alla nya som flyttar hit. När vi var klara så frågade jag honom ifall han hade pratat med några av våra nya invånare och de hade han gjort. Bland annat hade han pratat med en somalier som flyttat till Skellefteå från Malmö. Han ringde nu till sina kompisar i Skåne och sa att de borde flytta till Skellefteå för här var allt lugnt, trivsamt och lätt att få ett arbete, fastän vädret inte var det bästa. Men som han uttryckte det: ”Det viktigaste är att ha ett jobb, vädret får man klara ändå”.

Och så är det, vi i Skellefteå behöver många nya invånare, gärna goda ambassadörer som i exemplet ovan, vilket är tvärtemot vad den nya regeringen basunerar ut via olika PR-insatser: kom inte till Sverige, här har ni inget att hämta. 

För med en öppen arbetslöshet på 1,6% (ca 4,5% bland utrikesfödda) så förstår alla att läget är allt annat än gynnsamt för många (alla) branscher i Skellefteå. Vi har ett skriande behov av nyinflyttade, vare sig de kommer från Indien, Finland, Sydamerika eller från våra storstadsområden.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa