När jag sitter och skriver den här texten skiner solen utanför fönstret, det känns som att vi får en glimt av vårvintern redan nu i januari. Vid förmiddagens skidpass var parkeringen full uppe vid Vitbergets elljusspår, stora som små, vana som ovana skidåkare trängdes i det fantastiska vädret och de välpreparerade skidspåren. När jag passerade Hjoggböle igår kväll lyste även där elljusspåret. Det klassiska spåret ringlades sig tillsammans med lamporna i en fin följd genom skogen.
Nu kanske ni undrar vad det här har med politik att göra, utifrån att det här ska vara en politisk krönika? Ärligt talat har det gått trögt för mig att skriva, jag var inne på att annat spår men kom inte vidare. Men så, mitt i skidpasset kom innehållet.
Förra veckan fick jag möjlighet att träffa civilministern Nils Slottner (KD) under hans besök i Umeå. Innan besöket förberedde jag som alltid vilka budskap som ska framföras och vad som är viktigt att veta utifrån deras tidigare uttalande, samt vad de beskriver om framtiden. Nuvarande minister står som ni vet, enligt mig, på fel sida politiken men varje möjlighet att påverka nationell politik är prioriterad!
Ett av de uttalanden som jag läste under mina förberedelser gjorde sig påmind då jag stannade och hämtade andan där uppe på gula 10:ans längsta backe, ni vet där man får en fantastisk utsikt om man stannar och vänder sig om?
Uttalandet som jag minns det, med mina Socialdemokratiska ögon, var att kommunerna behöver effektivisera mera och endast prioritera välfärdens kärna. För några slantar från staten kommer inte. Jag citerar inte rakt av men läs gärna själv i Dagens Samhälle 12 januari, 2023.
Om vi lämnar det där med effektivisering och håller oss till uttrycket välfärdens kärna så brukar det oftast betyda att endast prioritera skolan, vården och omsorgen och lämna resten (om jag överdriver). Beskrivningar kring det här finns också med i budgetförslag från Alliansen här i Skellefteå.
Med ett hjärta som pumpar frenetiskt, efter att ha klivit uppför en tung backe, så tänker jag på konsekvenserna som blir att vi måste prioritera bort fina längdsskidspår och elljus. Vi ska alltså locka våra invånare att bo kvar och få fler att flytta hit med djupsnö i spåren och mörker, enligt civilministerns resonemang.
Mörker och mycket snö lockar förmodligen en del men samhällsbygget och kommunernas möjligheter att få budget i balans är mer komplicerade än att endast erbjuda det allra mest väsentliga. Vi invånare ska ha större förväntningar på Skellefteå kommun, vi ska må gott och ha en meningsfull vardag.
När den här texten publiceras har befolkningssiffrorna för 2022 publicerats. Jag hoppas vi nådde 1 000! Tillsammans med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) genomförs nu ett projekt där det med hjälp av AI undersöks vad våra nya invånare tänker om sin nya bostadsort Skellefteå kommun. Jag skulle bli förvånad om svaret blir endast välfärdens kärna.