Så här slipper du betala plastskatten

Plastskatten. Så utskälld denna skatt har blivit när bärkassarna på butikerna blev 400% dyrare. Priset höjdes från 1,50 till 6 kronor. Hur många skattekronor den inbringat vet jag inte, men kanske inte lika mycket som det var tänkt, eftersom vi konsumenter blev noga med att återvinna kassarna.

"Jag tror på återvinning, oavsett om det handlar om samma plastkasse som jag köpte förra månaden, om det är den roliga prylen från loppis eller om det är mina räkskal som blir till biogas."

"Jag tror på återvinning, oavsett om det handlar om samma plastkasse som jag köpte förra månaden, om det är den roliga prylen från loppis eller om det är mina räkskal som blir till biogas."

Foto:

Gästkrönikör2023-05-20 08:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I kommunen är det beslutat att vi ska återvinna så mycket som det bara går. Jag lämnade in min första motion i kommunfullmäktige 2011, som handlade om att bygga ett återvinningshus på Degermyrans återvinningscentral, där man kunde lämna felfria saker till återvinning istället för att slänga det i sopcontainern. Det var en bra dag när jag och andra med samma idé fick vara med på invigningen av återvinningshuset. Det fungerar bra idag och på plats kan man fynda större varor och mindre saker blir till försäljning på Rondellens second hand-butik. Återvinning är bra för miljön och för klimatet.

Jag är en samlare. Jag har genom tiderna samlat på knappar, på glas, på keramik från Höganäs, på böcker av favoritförfattare och andra nyttiga och roliga prylar. Men för att det ska vara roligt att samla på allt detta så ska det naturligtvis fyndas. Därför älskar jag att gå i second hand-butiker, på loppisar och allra mest spännande är att gå på auktioner och lägga bud på bra saker. Här handlar det om återvinning av allra högsta grad. Det som är sopor för en blir ett fynd för en annan, och är bra för miljön och klimatet.

Nu kommer även grovsopshämtningen i kommunen få ett fokus på att ta tillvara saker som är i bra skick och kan återvinnas och det är bra. Det är bara ett stort fel; alla orter i kommunen får inte tillgång till grovsophämtningen, trots att man betalar för tjänsten via renhållningstaxan.

Snart blir det dags att sortera sina tomma förpackningar i sin egen soptunna istället för att åka med allt till ett uppsamlingsställe. Allt för att kunna återvinna mesta möjliga av de sopor som blir i ett hem. Jag tänker att fler kommer att sortera bättre sitt avfall när det blir enklare att göra det på sin egen gård. Men jag vet också att många kommer att reta sig på de nya sopkärlen och den nya hanteringen. Och hur kommer renhållningsbilens personal att hålla om de ska kliva ur bilen och tömma alla tunnor manuellt?

Så till matresterna. Matavfallsbehållaren är inte det fräschaste i hemmet, papperspåsarna läcker när det samlas blöta rester och det kan lukta förfärligt när man glömt bära ut påsen i tid. Men ändå är det värt jobbet eftersom vår gamla mat blir till biogas. Biogas är ett bra alternativ till fossila bränslen trots höjd skatt på biogasen, och är bra för miljön och klimatet.

Men tillbaka till plastskatten. Den har inte bara bidragit till att kassen man har köpt blir återanvänd fler gånger. Den har lett till att många använder tygväskor istället för att köpa en ny plastpåse. Dessutom har det blivit färre plastpåsar som blåser omkring i vår natur. Allt detta är en stor vinst för miljön och klimatet.

Jag tror på återvinning, oavsett om det handlar om samma plastkasse som jag köpte förra månaden, om det är den roliga prylen från loppis eller om det är mina räkskal som blir till biogas. Så jaga inte upp dig över en plastskatt på kassen i affären. Återvinn den så slipper du betala skatten.