Fönsterbänkar fylls med frösådd i krukor och tråg och jag springer med vattenkannan var dag. Det är en bra känsla när det gror och jag får fina plantor att sätta ut i växthuset och i trädgårdslandet. Det är även en bra känsla att kunna odla sin egen mat – närodlad mat.
Med det oroliga läget i världen och vetskapen att Sverige inte är självförsörjande på livsmedel mer än till 50 % så finns det mer än odlarglädjen som driver mig. Sverige är bara självförsörjande på spannmål, sockerbetor, morötter och ägg, så vi är sårbara om det kommer stora kriser eller handelshinder. Så jag tänker att den mat jag själv kan odla är i rätt riktning.
När värmen tinat upp jorden i maj är det dags att så och sätta i trädgårdslandet. Jag odlar potatis, morötter, lök och squash, som är basmat och som går att förvara en längre tid. Annat som jag odlar och lägger i förråden är torkade kryddor, jordgubbssylt, gurkor i ättikslag, bostongurka, inlagd chili, tomater som konserverats, svartvinbärssaft, röd vinbärsgelé och grönkål.
Vi är många hobbyodlare, men fler borde ta chansen att odla sin egen mat, i ett trädgårdsland på tomten, i krukor på balkongen eller på altanen, eller hyra en kolonilott.
I stan byggs det väldigt många lägenhetshus nu, och för att göra livet i stan attraktivt även för de som bor i lägenhet behövs det fler kolonilottsområden i närhet till stan. För hobbyodling är inte bara bra för egen mat, det är bra som terapi och ger även samhörighet med odlingsgrannar.
Vi centerpartister vill ha en grön stad och trädgårdsodlingar gör stan grönare, tillsammans med träd och blomsterurnor både vid bostadsområdena och i centrum. Dessa gynnar även den ekologiska mångfalden. Så i stadsplaneringen behöver man tänka på storlekar på tomter som kan rymma ett trädgårdsland, samt att planera in kolonilottsområden för de som inte har egen tomt. Även fasader och tak kan användas till odlingar.
De vi ändå är mest beroende av för att klara Sveriges självförsörjning är våra bönder. Här i norr har vi fördelar med många soltimmar per dygn och långa, kalla vintrar som bromsar sjukdomar och skadegörare. Vi har perfekta förutsättningar för potatis och jordgubbar. Men förutsättningarna för bönderna måste bli bättre för att kunna öka svensk matproduktion. Förbättrad lönsamhet och mindre regelkrångel är några delar som behövs för ökad självförsörjning. Dessutom behövs det inhemsk produktion av drivmedel och gödsel för att klara livsmedelsproduktionen om det skulle bli handelshinder, kris eller krig i Sverige.
Paprika och chili har jag redan sått och de växer för fullt. Nästa sådd blir vitkål och tomater. Jag sår både för odlarglädjen och för maten. Min familj är inte självförsörjande på all mat, och klarar inte en större kris, men potatis och morötter räcker långt. För att klara livsmedelsförsörjningen vid en större kris i Sverige behövs det beredskap. Här har länsstyrelsen, regionen, kommunen och politiken ett stort ansvar och Centerpartiet har livsmedelsförsörjning högt på agendan.
Och alla som har någon plats att odla på borde använda den till att odla egen mat.
Vi centerpartister kallar det för närodlat.