Hava Stockholm rätten att villkora Norrland?

Det pågår en hissnande industriell utvecklingen i Norrland som saknar motstycke i svensk historia. Är man vid sina sinnen så förstår man att det är av nationell angelägenhet.

"Vi är nu en ledande plats i Europa sett till den gröna industrins omställning. Med lagring av energi i batterier, med ny teknik och utvecklingen av gruv-, bas- och teknikindustrin."

"Vi är nu en ledande plats i Europa sett till den gröna industrins omställning. Med lagring av energi i batterier, med ny teknik och utvecklingen av gruv-, bas- och teknikindustrin."

Foto: Norran

Gästkrönikör2023-04-01 08:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Men nu hörs korparna kraxa, en rad så kallade experter, politiker och förståsigpåare som varnar för det stora expansionshotet i norr. Den gröna industrins omställningar är både felaktig och ett hot mot övriga Sverige enligt dessa. 

Senast i raden är när fyra tunga Stockholmsmoderater nu villkorar med krav inför den Norrländska hotet. De hävdar att det inte ska gå en krona till industrisatsningarna i norr förrän ny kärnkraft i söder är byggd och att satsningarna i norr dränerar södra Sverige på el.

Axel Oxenstierna, greve, rikskansler och regent på 1600-talet, uttryckte redan på den tiden att ”I Norrland hava vi inom våra gränser ett Indien, blott vi förstå att bruka det”.

Vi sågs som en skattkammare överfylld av tillgångar. Visserligen är det fortfarande så, men framtidens förädling av tillgångarna måste anses vara av nationalekonomisk betydelse för hela Sverige. Eller har vi verkligen inte kommit längre på fyra hundra år?

Peter Larsson, nationell samordnare för samhällsomvandlingen i norra Sverige, föreslog det pedagogiska tankeexperimentet att man för ett ögonblick borde vända på Sverigekartan. Kiruna och Haparanda skulle då gränsa mot Danmark och syd blir norr. Skulle det släppa ett antal mentala spärrar eller skulle Norrland fortsatt ligga i periferin?

Titta på det som händer här hemma hos oss. Vi känner både stolthet och en stark framtidstro i bygden. Med vår kommunala rådighet har vi åstadkommit något som de flesta inte nånsin trodde skulle kunna ske.

Nu skrivs ett nytt kapitel av 100-årig industrihistoria. Vi är nu en ledande plats i Europa sett till den gröna industrins omställning. Med lagring av energi i batterier, med ny teknik och utvecklingen av gruv-, bas- och teknikindustrin. Från spelindustrin till elektrifieringsutvecklingen av Skellefteå kraft.”You name it”.

Det som händer nu är en historisk samhällsomvandling. Jobben, investeringarna och befolkningstillväxten som slår alla rekord hemma i Skellefteå kommun. Nu stannar våra ungdomar kvar, de utflyttade flyttar hem igen och nya invånare flyttar hit. Här pågår den största tillväxten i Sverige. Det är bra. Bra för hela Sverige och det gör oss ödmjuka som norrlänningar. 

Därför har vi inte råd att dela in Sverige i geografiska områden. Vi ska inte behandlas ojämlikt och styvmoderligt.
I ärlighetens namn så tror jag inte ens att Axel Oxenstierna för 400 år sedan hade för mening att peka bort Norrland.

Kan inte undgå att tänka på Sara Lidmans mycket kloka citat: ”Så vitt man bor i en by så måste man bry sig” Så klokt sagt av henne, och Sverige är inte heller större än en by i jämförelse med världen.

Det är dags att vi bryr oss om det som faktiskt är för Sveriges bästa.