Går det att hemestra i Skellefteå?

I mitten av 80-talet kom boken ”Mål i Skellefteå”, som utgavs av Skellefteå kommun. Det är en bok med ortspresentationer och rundturer i kommunen. En fantastisk inspirerande bok för oss som vill hemestra och upptäcka vår bygd.

”Mitt favoritfika finns hos Svedjan ost i Södra Svedjan.”

”Mitt favoritfika finns hos Svedjan ost i Södra Svedjan.”

Foto: Lars Eriksson

Gästkrönikör2023-07-22 07:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vår familj har kört de flesta rundturerna och besökt de flesta intressanta målen i Skellefteå. Nu behöver utflyktsmålen uppdateras och vi kan finna många fina platser att besöka via Visit Skellefteås hemsida. Det visar sig att vi bor i ett fantastiskt område med så mycket spännande att se och göra.

Men det finns utmaningar. Bor man i stan finns det väldigt många aktiviteter och mål att besöka i närområdet, på cykel eller med buss. Men vill man ta sig utanför stan blir man beroende av bilen för att upptäcka våra fantastiska besöksmål i vår kommun. Att åka buss till våra landsbygder fungerar inte. 

Omvänt blir det när våra landsbygdsbor åker in till stan för att hemestra och delta i aktiviteter. Att gå på en konsert eller teater en kväll i stan innebär att man är beroende av bilen, antingen en egen eller en taxibil. Det upplevs dessutom ofta besvärligt att ta sig fram genom stan och svårt att finna parkeringsplatser, men man har behov av att ta bilen i brist på kollektivtrafik. Den stadskramande majoriteten planerar för ett bilfritt Skellefteå vilket idag innebär att det varken går ta sig genom centrala stan eller att köra runt för att ta sig förbi stan på ett enkelt sätt. Jag är inte emot att minska biltrafiken i centrum men det måste finnas möjligheter att ta sig dit, även med bil.

Det finns fantastiskt fina platser att besöka och mycket att göra ute i våra samhällen, byar och naturområden. Men tyvärr är det dåligt vägunderhåll på många av vägarna och de nöts och blir i än sämre skick i anslutning till populära besöksmål. Det gynnar inte besöksnäringen om vägen är så dålig att ens fordon riskerar att slås sönder i potthålen. Här borde vi kunna satsa mer på farbara vägar i hela kommunen.

Med risk för att jag missar en massa fina hemesterplatser så tänker jag lyfta fram några av mina favoriter:

Marranäsvältan i Fällfors är fascinerade i hur naturen kan omforma sig. När jag gick i mellanstadiet hade vi terränglöpning vid vältan. Nu har de stigarna rasat bort för länge sedan och det är en djup eroderad sandravin där istället. 

Finnfors kraftverkstation är den äldsta och första kraftverkstationen som byggdes i kommunen. Och det är häftigt de gånger man släpper ut Skellefteälvens vatten vid den nuvarande kraftstationen. Det är starka krafter i vattenmassorna.

I Kalvträsk finns Vitberget med urskog och fantastisk utsikt, och museet med Kalvträskskidan som är väl värt ett besök.

Bjuröklubb har mycket att erbjuda och berätta om. Där finns historier sedan bronsåldern.

Är man intresserad av grottor så kan man hitta det söder om Bygdsiljum. Och mitt favoritfika finns hos Svedjan ost i Södra Svedjan. Dit har jag cykelavstånd från vårt fritidshus.

Det finns så mycket att se och göra i hela Skellefteå så det är värt att hemestra här. Men kom ihåg att de flesta platserna fordrar tillgång till bil. Jag är fullt medveten om att vi måste minska koldioxidutsläppen för att bromsa klimatförändringarna, som till stor del kommer från fordon. Men det finns lösningar. Utbyggda laddmöjligheter för elbilar, satsningar på svensk biodiesel och biogas, utbyggd kollektivtrafik i hela kommunen och bilpooler är några förslag för att fortsättningsvis kunna förflytta oss och kunna njuta av alla hemesterpärlor som vi har och är stolta över.