Hur hade världen sett ut i dag om inte om hade varit.
Om de kinesiska myndigheterna tagit läkaren Li Wenliang på allvar när han slog larm om att ett sars-liknande virus börjat sprida sig i mångmiljonstaden Wuhan.
Det är omöjligt att veta. Vad vi däremot vet är att den 34-årige Li Wenliang avled den 6 februari förra året av smittan han upptäckt.
Anklagad för ryktesspridning och olagliga aktioner.
Globalt har lite mer än ett år senare drygt 2,3 miljoner människor avlidit i sviterna av covid-19. I Sverige drygt 12 000, i Västerbotten drygt 100. Och dödsklockan fortsätter att ticka.
Man kan också fundera på hur världen sett ut i dag om utbrottet startat i en väl fungerande demokrati, inte i en repressiv diktatur. Där anklagelserna om myndighetsövergrepp i coronavirusets spår är många. Där obekväma sanningar tystas.
Efter Li Wenliangs död exploderade kritiken på Weibo, en Twitterliknande social kanal. Det brukar de kinesiska myndigheterna tillåta. Ett tag. För att sedan straffa några lokala tjänstemän. Tillbaka till den kinesiska vardagens ofrihet.
Kinas mäktiga antikorruptionsbyrå utredde fallet. Med välsignelse från Kommunistpartiets centralkommitté, enligt nyhetsbyrån Nya Kina. Sent omsider gick polisen också ut med en ursäkt till läkarens familj. Den disciplinära tillrättavisningen drogs tillbaka.
Vi kan omöjligt veta hur världen sett ut i dag om inte om hade varit.
Om inte de kinesiska myndigheterna gjort allt för att tysta Li Wenliang, den visselblåsande läkaren.
En sak som vi däremot vet är att det är tur att vi har visselblåsare. De är centrala i kampen mot missförhållanden. Oavsett om dessa sker inom staten, regionerna, kommunen eller i privata företag.
Tack vare dem kan sådant som korruption, miljöbrott, brister i omvårdnad och patientsäkerhet avslöjas. Eller ett nytt virus.
Peter Bratt och Jan Guillou avslöjade IB-affären, läkarna Matthias Corbascio, Thomas Fux, Karl-Henrik Grinnemo och Oscar Simonson avslöjade Macchiarini-skandalen på Karolinska institutet.
I höstas inrättades en visselblåsarfunktion i Skellefteå. Efter bara några veckor började ärendena strömma in. Norrans granskningar har visat att allt inte står rätt till i kommunen.
I dagarna är det ett år sedan Li Wenliang avled i sviterna efter covid-19. Han ses i mångas ögon som en hjälte. Inte bara i Kina, utan världen över.
Så varför inte hedra hans minne med att utse den 6 februari (eller någon annan dag) till visselblåsarnas dag.
Kan kanelbullen få en egen dag borde också visselblåsarna kunna få det.