Vill du inte vaccinera dig, är vården rätt yrkesval?

Vill man inte vaccinera sig bör man tänka till en gång extra: Är verkligen sjukvården någonting för mig?

Ledare 12 januari 2022 07:00
Detta är en ledarkrönika. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Så kom den då.

Den fjärde smittvågen.

Mer väntad än oväntad slog den till med full kraft.

De där rekorden som man inte vill ska slås, slås på löpande band. Smittspridningen skenar.

I måndags drog myndigheter och regering i (nöd)bromsen. Nya och utökade restriktioner infördes. Fler lär komma.

Andra kan bättre bedöma om åtgärderna var de rätta och riktiga. Vad som däremot går att konstatera är att trögheten och senfärdigheten fortsatt är betydande när nya restriktioner ska införas.

En kvalificerad gissning är att om åtgärderna införts för en månad sedan, när smittspridningen började ta fart i många andra europeiska länder, hade dagens explosionsartade spridning av covid-19 kanske kunnat begränsas.

Nu valde myndigheter och regering att avvakta. Vad som hänt om de agerat tidigare lär vi aldrig få veta.

Vad vi däremot vet är att coronakommissionen i sin första delrapport kritiserade såväl regeringen som myndigheter.

Stor smittspridning i samhället, strukturella brister och sena åtgärder var, enligt kommissionen, de största bakomliggande orsakerna till att många inom äldreomsorgen smittades och avled. Trots att strategin var att de skulle skyddas.

Att Stefan Löfven (S), som då innehade statsministerämbetet, gjorde allt i sin makt för att dribbla bort korten, och ge sken av att syndabocken i stället stod att hitta utanför Rosenbad, får tillskrivas kontot ”politiskt spel”. Vi närmar ju oss, trots allt, ett val.

Dagarna innan årsskiftet meddelade det privata assistansbolaget Lystra Personlig Assistans att personal som vägrar vaccinera sig mot covid-19 kan komma att omplaceras, i värsta fall sägas upp.

All anställd personal ska vara vaccinerad i de fall kunden ställer detta som krav, konstaterar företaget på sin hemsida.

Region Dalarna har beslutat om krav på vaccination mot covid-19 hos vårdnära personal.

I Skellefteå vill Centerpartiet införa krav på vaccinering mot covid-19 vid ”all nyanställning av personal som kommer i direktkontakt med vård- och omsorgstagare tillhörande riskgrupp för covid-19”, som det bland annat heter i kommunfullmäktigeledamöterna Håkan Anderssons och Carina Sundboms motion.

Och att Skellefteå kommun, precis som Region Dalarna, ska erbjuda ovaccinerade medarbetare, med direktkontakt med vård- och omsorgstagare som tillhör en riskgrupp för covid-19, ska erbjudas andra arbetsuppgifter.

Så länge pandemin pågår.

Det förstnämnda är ett rimligt krav, det sistnämnda är en rimlig lösning.

För ingen ska tvingas få sin vård och omsorg av ovaccinerad personal.

I höstas pekade socialminister Lena Hallengren (S) ut inriktningen (Expressen 28/9 2021): ””Det kan finnas möjligheter till omplacering för den som inte vill vaccinera sig, efter en bedömning i varje enskilt fall.”

Så säger politiken.

Lagen säger att kommunen, i detta fall Skellefteå, har ett lagstiftat ansvar för att personer inom kommunens vård- och omsorgsverksamhet ska skyddas från att bli smittade. Hur är upp till varje kommun.

Men skyddas från att bli smittade ska de.

Då är krav på vaccination mot covid-19, för de som sysslar med vårdnära arbete, de som kommer i direktkontakt med vård- och omsorgstagare, förmodligen den effektivaste åtgärden.

För den som vill ha invändningar går det att ha invändningar. En arbetsgivare kan till exempel inte kräva att en anställd ska vaccinera sig.

Samtidigt kan man säga, för att vara riktigt krass, att den som inte vill låta vaccinera sig borde fundera på en annan yrkesbana än sjukvårdens. För det är inte bara sig själv man har ansvar. Du har som anställd inom vård och omsorg ett ansvar att medverka till att förhindra spridningen av smittsamma sjukdomar. Vilket i det här fallet tämligen säkert görs bäst med att vaccinera sig.

De kommunala kvarnarna mal långsamt. Det är många som ska ges möjlighet att ha synpunkter på en motion. Politiker och tjänstemän.

Det är bara att hoppas på att den här motionen behandlas med expressfart. Om inte är risken stor att pandemin hunnit klinga av innan ärendet hamnar på kommunfullmäktiges bord.

Det finns många tankar man kan tänka i tider som dessa. När den globala pandemin tack vare nya varianter envist biter sig fast.

En tanke är att anhöriga, med nära och kära på äldreboenden, måste känna stor oro om de får höra att det finns vårdpersonal på boendet som inte vill vaccinera sig, som nekar till det skydd som minskar risken för att bli allvarligt sjuk i covid-19.

Vill man inte vaccinera sig bör man tänka till en gång extra: Är verkligen sjukvården någonting för mig?


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa