Vi måste stå starka mot både Trump och Elon Musk

Trumps allians med kungen av polarisering är lika skadlig för Europa som alliansen med Putin. Därför måste vi stå emot krafterna som redan har börjat slita isär världsordningen.

Polarisering. Elon Musk är en av Trumps främsta – och farligaste – supportrar.

Polarisering. Elon Musk är en av Trumps främsta – och farligaste – supportrar.

Foto: Jordan Strauss

Ledare2024-11-06 12:23
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Innehållet i korthet

  • Donald Trumps återval som USA:s president och allians med Elon Musk utgör stora utmaningar för Sverige och Europa, både ekonomiskt och politiskt.
  • Trumps hot om att höja importavgifterna för EU-varor till USA och hans stöd för begränsningar av kvinnors rättigheter kan ha stora konsekvenser.
  • Musks ägande av sociala medier-plattformen X och OpenAI, samt hans bidrag till Trumps kampanj, höjer frågor om desinformation och åsiktspolarisering.

Låt oss vara ärliga: Sverige har mycket liten påverkan på världspolitiken. Däremot påverkar världspolitiken oss. När Donald Trump nu har återvalts som president i USA står Sverige inför stora ekonomiska utmaningar. Så sent som förra veckan kallade Donald Trump EU för ett “mini-Kina”, och har hotat att höja importavgiften för varor från EU till USA från tio till tjugo procent.

Men de kommande fyra åren blir inte bara en kamp för att rädda Europas ekonomi. Det blir också en kamp för att försvara kvinnors rättigheter i de EU-länder som vill begränsa möjligheterna till fri abort och tillbakagång till arbetsmarknaden efter att de fött barn. Nu kommer politiker kunna hänvisa till att man minsann gör likadant i USA. 

Vi kommer också att behöva kämpa för vår fysiska säkerhet mot Putins aggressioner. I valrörelsen “lovade” Trump att få slut på Rysslands anfallskrig mot Ukraina på 24 timmar. Detta skulle antagligen genomföras genom att tvinga Zelenskyj att ge upp delar av Ukraina genom att strypa USA:s stöd till landet. Det vore en katastrof för Ukraina, och för resten av Europa.

undefined
Donald Trump har vunnit valet i USA.

Även kriget i mellanöstern har en indirekt stor påverkan på Sverige genom ökad polarisering i det politiska samtalet, som i sin tur har lett till att diskussionen om kriget tar allt för stort fokus från arbete med, och diskussioner om, de sakfrågor som påverkar svenska medborgares vardag. 

Redan någon timme efter valsegern började gratulerade Benjamin Netanyahu Trump till vinsten. Själv kallade den israeliske premiärministern segern för “historiens viktigaste comeback” i ett inlägg på plattformen X (tidigare Twitter). Samtalen och besluten som kan vänta de kommande dagarna, veckorna, månaderna och åren riskerar att eskalera såväl kriget som lidandet i mellanöstern snabbare än tidigare, och därigenom skapa ett ännu större hot mot Israels existens.

Lika riskfyllt för omvärlden är Trumps allians med världens rikaste man Elon Musk. Musk äger, och styr, sociala medier-plattformen X (tidigare Twitter) och han var med och grundade OpenAI där användare kan skapa falska bilder på bara ett par sekunder.

– Jag älskar dig, Elon, sa Trump i sitt tal när det stod klart att han var valets vinnare.

Givetvis gör han det, eftersom Musk inte bara donerade motsvarande 1,3 miljarder kronor till Trumps valkampanj, utan dessutom äger de digitala plattformar som bidragit till att Trump har återfått makten.

undefined
Elon Musk har stöttat Donald Trumps valkampanj.

De diskussioner som fördes om algoritmernas påverkan på valresultat för tio år sedan har varit betydligt mindre i årets presidentval. Fokus har legat på hur AI sprider desinformation, men inte lika mycket på hur desinformationen sprids. Ingen kan förneka att det är sociala medier och algoritmer som har ökat det senaste decenniets åsiktspolarisering som delvis har lett oss fram till den politiska situation där vi befinner oss idag.

Det senaste året har EU-länderna börjat sätta press på sociala medier-jättarna i just de frågorna. Tyvärr skedde detta för sent, och skadan kommer att bli svår att reparera, därför måste arbetet intensifieras nu.

Återigen: Sverige har mycket liten påverkan på världspolitiken. I skuggan av det amerikanska valresultatet är det därför dags att börja blicka inåt igen för att rädda det som räddas kan: Vår skola, vår sjukvård, vårt företagsklimat, vårt totalförsvar. För att lyckas med det måste vi alla stå starka mot de polariserade krafterna, oavsett om de förekommer i form av inlägg i sociala medier eller tält som slås upp utanför lärosäten.