Vi mÄste göra mer för klimatet och göra rÀtt saker

Ett allt varmare klimat gör att skyfall kommer att bli vanligare i framtiden. De kommer dessutom att bli mer intensiva.

För nÄgra veckor sedan drÀnktes GÀvle av ett skyfall. Det uppmÀttes 161,6 millimeter regn pÄ ett dygn. Det innebÀr tvÄ mÄnaders nederbörd pÄ 24 timmar.

För nÄgra veckor sedan drÀnktes GÀvle av ett skyfall. Det uppmÀttes 161,6 millimeter regn pÄ ett dygn. Det innebÀr tvÄ mÄnaders nederbörd pÄ 24 timmar.

Foto: Fredrik Sandberg/TT NyhetsbyrÄn

Ledare2021-08-31 07:00
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Det har varit mycket prat om klimat den hÀr sommaren.

Det har det funnits anledning till.

Enorma skyfall ledde till översvÀmningar i flera europeiska lÀnder. NÀrmare 200 mÀnniskor miste livet. VÀrmerekord slogs pÄ löpande band. Skogarna brann okontrollerat kring Medelhavet, i Kanada och i USA.

Även Sverige drabbades. GĂ€vle drĂ€nktes av ett skyfall. Det uppmĂ€ttes 161,6 millimeter regn pĂ„ ett dygn. Det innebĂ€r tvĂ„ mĂ„naders nederbörd pĂ„ 24 timmar. Hus riskerade att rasa, kĂ€llare vattenfylldes. VĂ€gar och broar spolades bort.

Och pĂ„ söndagen drog orkanen Ida in över delstaten Louisiana. Över en miljon mĂ€nniskor Ă€r utan ström. Den starkaste och kraftfullaste orkanen sedan 1850-talet, konstaterade Louisianas guvernör John Bel Edwards.

Förmodligen Àr det hÀr bara en lÀtt vÀstanflÀkt mot vad som komma skall. Ett allt varmare klimat gör att skyfall kommer att bli vanligare i framtiden. Det konstaterar forskare pÄ SMHI och tillÀgger att de dessutom kommer att bli mer intensiva.

Fler skyfall + mer intensiva skyfall = stora kostnader för samhĂ€llet – framför allt om de intrĂ€ffar i stĂ€der.

Det Àr en ekvation som stÀller stora krav pÄ en stadsplanering anpassad till morgondagens vÀder.

Ta en stad som SkellefteÄ. Som vÀxer sÄ att det knakar, och mer dÀrtill. Husen breder ut sig. SkellefteÄ blir tÀtare. Grönytor ersÀtts av mer hÄrdgjord yta. Det ger snabbare vattenflöden och med snabbare vattenflöden ökar risken för översvÀmningar.

Dessutom behöver stadsplanerarna planera för nĂ„gra ”lĂ€gsta punkter” dĂ€r vattnet kan samlas.

SkellefteÀlven Àr en naturlig sÄdan. Men det behövs fler. Eftersom vatten rinner nerÄt Àr grunden för all samhÀllsplanering att arbeta med höjdsÀttning, att bevara lÄgpunkter obebyggda dit vattnet kan styras och svÀmma över utan konsekvenser för hus eller mÀnniskor.

För nÄgot Är sedan listade LÀnsstyrelsen VÀsterbotten omrÄden som kan fÄ problem vid extrem nederbörd.

I SkellefteÄ kan omrÄdet runt Sjungade Dalen drabbas. SÄ Àven ett stort omrÄdet kring Norrvalla, halva travbanan och östra delarna av Morö Backe samt Hedensbyn. E 4 genom centrala SkellefteÄ fylls med vatten.

Men det hÀr Àr ett problem som inte bara drabbar SkellefteÄ. Det finns Àven utsatta omrÄden i KlemensnÀs, Medle, Skelleftehamn, Norsjö, BastutrÀsk, Norsjövallen och MalÄ.

Stadsplanerarna kan alltsÄ mildra effekterna av kraftiga skyfall och översvÀmningar. Men det behövs mer. Mycket mer.

Den rapport som FN:s klimatpanel slĂ€ppte tidigare i augusti slog fast att risken för extremvĂ€der som skyfall och vĂ€rmeböljor kommer att bli vanligare framöver – och att det beror pĂ„ mĂ€nniskans utslĂ€pp av bland annat vĂ€xthusgaser.

De riktiga klimatdysterkvistarna menar att vi redan nĂ„tt ”a point of no return”. Att klimatförĂ€ndringarna förvandlats till ett sjĂ€lvspelande katastrofpiano som löper amok – utan möjlighet för nĂ„gon att stoppa flödet av noter, det vill sĂ€ga extremvĂ€dret.

Genom att bygga stÀder och samhÀllen pÄ ett annat sÀtt Àn vad vi gör i dag kan vi anpassa oss efter nya förhÄllanden, efter den ökade risken för extremvÀder. Men det rÀcker inte. De fattigaste pÄ vÄr jord och mÄnga djur klarar inte ens de förÀndringar som vi ser i dag.

KlimatförÀndringarna Àr globala och krÀver globala lösningar.

VÀrldens lÀnder mÄste komma överens om att arbeta tillsammans.

De fossila brÀnslena behöver fasas ut, vi behöver fundera pÄ vÄra matvanor. Men vi behöver ocksÄ stoppa skövlingen av vÀrldens skogar och skapa ett jordbruk vars odlingsmetoder ökar upptaget av koldioxid.

FrĂ„gan Ă€r bara hur det ska göras. Om det ska ske med hjĂ€lp av statliga subventioner eller statlig ”piska”. Eller en kombination av piska och morot. Mycket görs förvisso redan, men mer behövs. Och framför allt mĂ„ste rĂ€tt saker göras.

Det finns de som protesterar mot vindkraft, en förnybar energikÀlla som varken ger nÄgra utslÀpp eller krÀver nÄgra miljöfarliga transporter av brÀnsle. Det finns de som protesterar mot gruvbrytning, trots att det handlar om metaller som behövs till batteritillverkningen som i sin tur behövs för att kunna fasa ut de fossila brÀnslena.

Sak samma med hotet att lÀgga ned cementtillverkningen pÄ Gotland. Det skulle kunna innebÀra mer miljöskadlig import och brist pÄ betong till bland annat vindkraftbyggen. Som behövs för att fasa ut de fossila brÀnslena. Ett annat exempel Àr motstÄndet mot kÀrnkraft, som Àr helt irrationellt ur klimatsynpunkt. Den Àr en nödvÀndig dellösning pÄ de globala klimatproblemen.

Vi gör mycket, men mÄste göra mer. Och gör vi ingenting blir det bara vÀrre.