Vatten, vatten, bara vanligt vatten, som Povel Ramel skaldade..
Eller rättare sagt: vatten, vatten, bara ovanligt vatten. Om ingenting eller inte tillräckligt mycket görs.
I klimatförändringarnas fotspår följer vattenförändringar. Miljarder människors vattenförsörjning är hotad. Deras vattenkällor riskerar att förstöras av torka, av översvämningar och av stigande havsnivåer.
Det visar en ny rapport från WaterAid, en internationell organisation som arbetar för en värld där alla människor har tillgång till rent vatten, sanitet och hygien.
Antingen handlar det om för lite vatten, eller för mycket vatten. Faktiskt lika illa vilket som.
Eller som WaterAid Sveriges generalsekreterare Anna Nilsdotter uttrycker det i ett pressmeddelande: ”Utan säker och hållbar tillgång till rent vatten kan ingen människa i längden överleva de förvärrade torrperioder och de kraftiga översvämningar som klimatförändringarna orsakar.”
Människor flyr, tvingas lämna sina hem.
I en rapport från Internationella Rödakors- och rödahalvmånefederationen (IFRC) tvingades omkring 10,3 miljoner människor att lämna sina hem på grund av händelser kopplade till klimatförändringarna det senaste halvåret.
Omkring sex av tio av dem som tvingades fly bor i Asien.
Det kan vara svårt att greppa stora siffror. När det handlar om hundratals miljoner, om miljarder.
Men här kommer ändå några som borde mana till eftertanke: 785 miljoner människor saknar grundläggande tillgång till rent vatten och fyra miljarder lever i områden där det råder vattenbrist.
Världen knäar under en fasansfull pandemi. En tredje våg av smitta har slagit till med full kraft. Då kan det vara svårt att uppbåda någon form av solidarisk tanke med människor som vi inte känner, som lever väldigt långt bort.
Men det borde vi göras. För om vi i västvärlden ingenting gör, om vi inte försöker hjälpa de organisationer som försöker hjälpa andra kommer det på sikt att drabba oss själva. På många sätt. Förr eller senare. Om ingenting görs.
Hjälper vi andra så hjälper vi oss själva.
Utan rent vatten, toaletter och hygien i samhällen och inom sjukvården ökar risken för nya pandemier och för spridning av antibiotikaresistenta bakterier. Utan tillgång till vatten hotas livsmedelsförsörjningen, inte minst den lokala.
Vatten är en av de stora ödesfrågorna för världen. Inte bara i dag utan också i morgon.
Med ökad vattenbrist kommer konkurrensen om de värdefulla dropparna att öka. Inte bara mellan människor, industrier och jordbruk, utan också mellan länder. Vilket i sin tur riskerar att leda till konflikter och politisk instabilitet.
Till klimatrelaterade flyktingströmmar.
Ett exempel på en vattenkonflikt är det spända läget mellan Egypten, Etiopien och Sudan kring Etiopiens nya vattenkraftsdamm på floden Nilen. Stora etiopiska renässansdammen är snart klar.
Samtidigt pyr missnöjet i grannländerna. Oron är stor för att deras vattenförsörjning drabbas.
Vi i Sverige har tillgång till rent vatten dygnet runt direkt i kranen. Och det ska vi var glada för. Samtidigt måste vi tänka på dem som inte är lika lyckligt lottade. De som är drabbade av vattenförändringar i klimatförändringarnas fotspår.
Att satsa på rent vatten i världens fattigaste länder är inte bara en skyldighet för världssamfundet. På sikt gynnar det även oss själva.
Fotnot: Nu på måndag (22/3 2021) infaller världsvattendagen. Den instiftades av FN:s generalförsamling 1992. Dagen finns för att uppmärksamma vikten av rent vatten för utveckling, hälsa, utbildning och fattigdomsbekämpning.