Vi i Norr Media behöver inte lyssna pÄ Sandemose

Aksel Sandemose hade fel: Vi i Norr Media ska tro att vi Ă€r nĂ„got. Det visar nomineringen till Årets dagstidning.

Vi lever i osÀkra tider. Vi befinner oss mitt i en pandemi. Suget efter information Àr enormt. Snabb och korrekt information.

Vi lever i osÀkra tider. Vi befinner oss mitt i en pandemi. Suget efter information Àr enormt. Snabb och korrekt information.

Foto: Lars Eriksson/Norran

Ledare2021-03-12 07:00
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Du ska inte tro att du Àr nÄgot.

I den fiktiva Jantelagen formulerar den dansk-norske författaren Aksel Sandemose i ord den oskrivna lag som sÀger att man inte fÄr sticka ut och tro att man Àr bÀttre Àn andra.

Men om man Àr bÀttre Àn andra. Ska man dÄ inte fÄ vara stolt och berÀtta?

Mediebranschen har sin egen motsvarighet till filmens Guldbaggegala. Varje Ă„r delas priser och utmĂ€rkelser ut. Det finaste Ă€r helhetspriset i Årets dagstidning.

Till den utmĂ€rkelsen Ă€r tidningarna i Norr Media – Norran, NorrlĂ€ndska Socialdemokraten, Norrbottens-Kuriren och PiteĂ„-Tidningen – nominerade. Tillsammans med stordrakarna Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet.

SĂ„ hĂ€r lyder juryns motivering: ”För att ha vĂ€nt motgĂ„ng till framgĂ„ng och sĂ€krat den viktiga lokala journalistiken i norra Sverige sĂ„vĂ€l digitalt som i print.”

Vi lever i osÀkra tider. Vi befinner oss mitt i en pandemi. Suget efter information Àr enormt. Snabb och korrekt information.

Det visar inte minst Norrans egen statistik. ”Klicken” pĂ„ norran.se kan rĂ€knas i miljoner i pluralis varje mĂ„nad. Ett bevis sĂ„ gott som nĂ„got pĂ„ att den lokala kvalitetsjournalistiken Ă€r viktig. En journalistik nĂ€ra mĂ€nniskorna.

Till detta ska lÀggas att Norran vid flera tillfÀllen under senare Är uppmÀrksammats för sin grÀvande journalistik.

Vi pÄ Norran, vi pÄ Norr Media ska sjÀlvklart vara stolta över nomineringen. Ett bevis pÄ att vi i branschens ögon gör ett bra jobb, alla miljoner klick pÄ sajterna Àr ett bevis pÄ att du som lÀsare hÄller med.

Samtidigt som vi glÀds över nomineringen mÄste vi kunna lyfta blicken. SkÄda ut över vÀrlden.

Enligt statistik frÄn Reportrar utan grÀnser dödades 50 journalister i sitt arbete förra Äret. MÄnga av dem granskade korruption och organiserad brottslighet eller bevakade proteströrelser.

NÄgra av dem mördades brutalt, barbariskt.

I Indien brĂ€ndes Rakesh ”Nirbhik” Singh levande till döds medan tv-reportern Isravel Moses hackades ihjĂ€l med machete. I Mexico halshöggs Julio Valdiva RodrĂ­guez. VĂ­ctor Fernando Álvarez ChĂĄvez styckades. I Iran hĂ€ngdes Rouhollah Zam.

Till de 50 dödade journalisterna ska lÀggas de nÀstan 400 som hÄlls fÀngslade pÄ grund av sin yrkesutövning.

I jÀmförelse ser det vÀldigt annorlunda ut i Sverige. HÀr dödas eller fÀngslas inte journalister för att de gör sitt jobb. De svenska journalister som dödats i tjÀnsten har dödats utomlands. I Afghanistan, i Uganda, i Chile, i Eritrea, i Somalia.

DÀremot har debattklimatet hÄrdnat. Samtalstonen pÄ sociala medier har stundtals mycket i övrigt att önska.

Granskande journalister och reportrar som rapporterar om kÀnsliga Àmnen fÄr vara beredda pÄ bÄde det ena och det andra. I vÀrsta fall leder det till nÄgon form av sjÀlvcensur.

– Vi fĂ„r komma ihĂ„g att en attack pĂ„ en journalist Ă€ven Ă€r en attack mot vĂ„r rĂ€tt till information, som Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan grĂ€nser (Sverige) sĂ„ elegant uttrycker det.

Oavsett var, nÀr och hur attacken sker.

Norran och de andra tidningarna inom Norr Media jobbar vidare. Bevakar det lokala. Vi försöker grÀva lite djupare.

Det kommer vi att fortsÀtta med. Blanda snabba nyheter med fördjupningar. Granska, granska och granska igen.

TÀnk dig ett samhÀlle utan media och visselblÄsare, ett samhÀlle dÀr politiker, företagsledare och tjÀnstemÀn kunde göra allt vad de ville och lite till utan att bli granskade eller ifrÄgasatta. Det Àr samhÀlle man kan drömma mardrömmar om.

Sedan kan jag berĂ€tta för herr Sandemose att han hade fel: Vi i Norr Media ska tro att vi Ă€r nĂ„got. Det visar inte minst nomineringen till Årets dagstidning.