Otydlig lagstiftning skapar naiva myndigheter

Varken vapenlicens eller lärarlegitimation borde kunna innehas av vem som helst, för att förhindra brottslighet behöver kontrollen öka och lagstiftning förtydligas.

Risk. Vissa har fått behålla vapenlicensen, trots psykiatrisk tvångsvård och hot mot anhöriga.

Risk. Vissa har fått behålla vapenlicensen, trots psykiatrisk tvångsvård och hot mot anhöriga.

Foto: Mikael Fritzon/TT

Ledare2025-02-24 08:00
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Innehållet i korthet

  • Otydlig lagstiftning kring vapenlicenser och lärarlegitimationer kan leda till farliga situationer, som masskjutningen i Örebro och en radikal islamist som fick lärarjobb.
  • Läkare har plikt att anmäla olämpliga vapenägare till polisen, men detta fullföljs inte alltid. Dessutom är det oklart om personer som kräver medicinering ska få tillbaka sina vapen.
  • Det finns ingen kontroll av lämplighet för lärarlegitimationen, vilket gör det möjligt för olämpliga individer att få jobb inom utbildningssektorn. Det är dags att förtydliga lagstiftningen och stärka kontrollsystemen.

Vapenkontroll har stått högt på agendan under de senaste veckorna, efter den fruktansvärda masskjutningen i Örebro. Gärningsmannen hade psykiska problem, men kunde ändå samla på sig flera vapen – hur är det möjligt?

Det framstår som något mindre osannolikt, när man läser DN:s granskning (20/2) av förvaltningsdomar, där det framgår att vissa fått behålla sin vapenlicens trots beslut om att de behöver psykiatrisk tvångsvård. Ett av fallen rör en man som hotat att skjuta en kvinnlig anhörig. Ändå beslutade förvaltningsdomstolen, i strid med polisens linje, att han skulle få behålla både licensen och vapnen.

undefined
Automatkarbin Armalite Rifle, AR 15 är ett halvautomatiskt kulvapen av typen som användas vid jakt men förmodligen kommer förbjudas efter skjutningen i Örebro.

En knäckfråga när det gäller vapenkontroll i Sverige är den plikt läkare har att omedelbart anmäla till polisen om en patient är olämplig som vapenägare. En granskning i Aftonbladet (17/2) visade att det inte alltid fullföljs. Där menar Christofer Lindholm, ordförande i Läkarförbundets etik- och ansvarsråd, att begreppet ”medicinskt olämplig vapeninnehavare” är otydligt.

Otydligheter finns även kring huruvida personer som kräver medicinering ska få vapnen tillbaka – där lutar sig förvaltningsdomstolen ibland mot läkarutlåtanden och menar att det räcker, vilket är ett resonemang polisen inte delar. Det finns ett uppenbart utrymme för att förtydliga lagstiftningen. Den som mått väldigt dåligt under en kort period ska inte portas från att ha vapen för evigt, men uppenbarligen är det viktigt att återfallsrisken är låg, eller åtminstone lägre än att det räcker med att glömma sin medicin i några dagar.

Vapenkontroll är inte den enda myndighetsutövning där slarv och otydliga regler möjliggör allvarliga brott. SVT har avslöjat att en radikal islamist fått ett lärarjobb på HVB-hem, där han sedan våldtagit en 17-årig flicka. Det är ännu ett exempel på hur barn i samhällets vård är extremt utsatta och riskerar att fara illa.

undefined
Lotta Edholm (L) är Sveriges skolminister.

Islamisten hindrades av Säpo från att jobba som väktare, men kunde alltså ändå få lärarlegitimation och har under ett tiotal år jobbat på HVB-hem, Sis-hem, och skolor. I dagsläget krävs ingen kontroll av lämplighet för lärarlegitimationen, ansvaret för bakgrundskontroll ligger på arbetsgivaren. Det solkar ner legitimationens status att en radikal islamist utan problem kunnat plocka ut den.

Mannen har också utnyttjat en av svensk förvaltnings svagaste punkter – möjligheten att byta namn obegränsat antal gånger hos Skatteverket, en förmån som nyttjas väl av kriminella och allsköns skummisar. Trots att han avskedats från flera arbetsplatser, och köptes ut under pågående rättsprocess, kunde han få anställning under tiden våldtäktsmålet pågick. Det är skandalöst.

Skolminister Lotta Edholm (L) hänvisar till att Skolverket ska ta fram nya riktlinjer vid anställningar. Möjlighet att dra in lärarlegitimation finns redan, men man ska se över Skolverkets möjligheter att ta del av viktig information om säkerhetsklassning och broittslighet i förväg. "Jag kan dock inte idag säga exakt hur det ska gå till" säger ministern.

undefined
Mimmie Björnsdotter Grönkvist är skribent på Liberala nyhetsbyrån.

Det är det hög tid att lista ut hur detta ska genomföras, på samma sätt som att det är hög tid att förtydliga lagstiftningen kring vapen. Såväl vapenlicens som lärarlegitimation kräver att innehavaren är frisk och lämplig. Ett starkare kontrollsystem behövs för att försöka hindra att de ges till människor som kan vara en fara för samhället.