Varför vill ingen prata om vÀljarnas viktigaste frÄga?

BÄde vÀljarnas signalering och den anstrÀngda vÄrdsituationen talar för att omrÄdet borde fÄ stor uppmÀrksamhet.

SjukvÄrden prÀglades av stora problem redan innan pandemin slog till. Nu har en stor vÄrdskuld byggts upp.

SjukvÄrden prÀglades av stora problem redan innan pandemin slog till. Nu har en stor vÄrdskuld byggts upp.

Foto: Johan Nilsson/TT NyhetsbyrÄn

Ledare2021-06-15 07:00
Detta Àr en ledare. Norran Àr partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

NĂ€r partiledarna – minus Liberalernas Nyamko Sabuni, som ersattes av gruppledaren Johan Pehrson – drabbade samman i riksdagens sista partiledardebatt innan sommaren (9/6 2021) kunde man bocka av en rad Ă€mnen.

GÀngkriminaliteten och rÀttsvÀsendets resurser Äterkom flera gÄnger. MigrationsfrÄgorna har en tendens att leta sig in, liksom klimatpolitiken. Ekonomiska frÄgor och skattepolitiken finns ocksÄ alltid med.

Men ibland Àr det som inte sÀgs i en politisk debatt lika intressant som det som sÀgs. Man mÄste frÄga sig varför (nÀstan) ingen verkar vara intresserad av att debattera det som vÀljarna konsekvent pekat ut som sin viktigaste frÄga.

SjukvÄrden var högst prioriterad bland vÀljarna lÄngt innan coronapandemin slog till och satte ett Ànnu starkare fokus pÄ omrÄdet. Inför valet 2018 ansÄg 63 procent att frÄgan var viktig, jÀmfört med 50 procent för lag och ordning och 37 för klimat.

VÄrdfrÄgorna ligger i topp Àven i Novus junimÀtning. Inget talar för att de skulle minska i betydelse inför nÀsta Ärs val. TvÀrtom lÀr de bli Ànnu viktigare.

Hur mÄnga besök pÄ vÄrdcentralen eller hos specialistlÀkaren har stÀllts in sedan coronapandemin drog igÄng?

Hur mÄnga cancerdiagnoser har missats?

Att operationer och andra ÄtgÀrder skjutits upp Àr en sak, men vÄrdskulden Àr ett isberg: under ytan finns de som pÄ grund av det senaste Äret inte ens fÄtt en diagnos. Vilka köer möter de nÀr de vÀl behöver vÄrd?

BÄde vÀljarnas signalering och den anstrÀngda vÄrdsituationen talar för att omrÄdet borde fÄ stor uppmÀrksamhet.

ÄndĂ„ Ă€r det praktiskt taget bara Kristdemokraterna som verkar vilja prata vĂ„rd. I partiledardebatten var det bara Ebba Busch som sjĂ€lv tog upp sjukvĂ„rdsfrĂ„gorna.

Att Kristdemokraterna vill diskutera sjukvÄrden Àr inte konstigt. Enligt Demoskop (12/3 2021) har partiet numera passerat Socialdemokraterna i förtroende pÄ omrÄdet.

Men det Àr mÀrkligt att Kristdemokraterna inte gör nÄgra större anstrÀngningar att Äterta ledartröjan, och att andra partier inte ser chansen att flytta fram positionerna.

Regeringen sĂ€ger sig ofta ”satsa pĂ„ sjukvĂ„rden” men presenterar inga reformer för att fĂ„ systemet att fungera bĂ€ttre.

Pandemin har varit ett krisĂ„r och ett undantagstillstĂ„nd, men snart Ă€r vi tillbaka i ett ”normallĂ€ge” dĂ€r allvarligt sjuka vĂ€ntar i timmar i överfyllda akutrum, dĂ€r tiotusentals vĂ€ntar i mĂ„nader pĂ„ rutiningrepp, dĂ€r vĂ„rdplatserna inte ens rĂ€cker till för barnen.

Är det inte dags att vi börjar prata om det?