Välkommet att oppositionen utkräver ansvar

Riksdagens partiledardebatt bjöd inte på många nyheter.

Riksdagens partiledardebatt bjöd inte på många nyheter.

Foto: Jessica Gow/TT

Ledare2020-06-11 07:00
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Kammaren var ovanligt glest befolkad i vårterminens sista partiledardebatt.

Klockan halv tio hade nämligen chefsåklagare Krister Petersson och spaningsledare Hans Melander kallat till den presskonferens som stängde ner Palmeutredningen.

Det var nog dit som många av våra rikspolitikers uppmärksamhet också var riktad. Vid något tillfälle kunde man till och med se några av de närvarande partiledarna plocka upp mobilerna i stället för att lyssna på anförandena.

För den som vill ha en god inblick i dagsaktuell rikspolitik är partiledardebatterna i riksdagen att rekommendera.

Detta särskilt då de erbjuder ett annat sakpolitiskt djup, och fler och längre svar på tal än TV-debatterna, där partiledarna i stället tycks jaga effekt genom slagkraftiga oneliners och överdriven polemik.

Själva debatten bjöd emellertid inte på mycket nytt. Jimmie Åkesson (SD) fördömde de våldsamma protesterna i huvudstädernas Black Lives Matter-demonstrationer.

Johan Pehrsson (L), som ersatte Nyamko Sabuni, som saknar riksdagsplats, lyfte behovet av att tillåta äldreboenden att anställa egna läkare.

Ebba Busch (KD) samlade i sin tur stöd för ett krispaket för vården – med oklart innehåll. Och statsminister Stefan Löfven (S) slog ett sedvanligt slag för att det minsann inte var läge för nya skattesänkningar.

Som svar på tidigare passningar mot regeringens coronastrategi lät Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt förkunna:

”Efterklokhet är den vanligaste formen av klokskap. Det är också den enklaste. Under coronakrisen har det varit väldigt tyst från Sverigedemokraterna, men nu kommer partiet ut och säger att saker borde gjorts väldigt annorlunda, väldigt mycket tidigare.”

Problemet med den inställningen är att regeringen har enormt mycket mer resurser och informationsunderlag att kunna fatta beslut utifrån. Att som uttalandet indikerar lägga skulden lika mycket på oppositionen är därför inte rimligt.

Detta inser nog regeringen, som bekvämt nog, enligt uppgifter till Sveriges Radio, vill att coronakommissionens slutsatser om den egna hanteringen ska vara klara strax efter valet i november 2022. Alltmedan utvärderingarna av äldreomsorgen, civilsamhället och vården ska bli klara 2020 respektive 2021.

Det kommer inte Moderaterna att acceptera, lät Kristersson meddela.

Det är rätt – för att inte säga på tiden – att ansvar börjar utkrävas regeringen för coronahanteringen.

Den kommer att slåss med näbbar och klor för att slippa det, men det är en strid som är väl värd att ta.