Valet som ingen riktigt vet hur det slutade

Svenska folket har sagt sitt. Det är så jämnt mellan blocken att utlandsrösterna och de sista förtidsrösterna kan bli avgörande.

I våras var Liberalerna uträknade. Men tack vare en bra valrörelse, och partiledaren Johan Pehrsons passion för politik, ser partiet ut att klara fyraprocentsspärren.

I våras var Liberalerna uträknade. Men tack vare en bra valrörelse, och partiledaren Johan Pehrsons passion för politik, ser partiet ut att klara fyraprocentsspärren.

Foto: Christine Olsson/TT Nyhetsbyrån

Ledare2022-09-11 23:21
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svenska folket har sagt sitt.

När dessa rader skrivs leder team Kristersson över team Andersson. Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna samlar 175 riksdagsmandat, Socialdemokraterna, Centerpartiet, Vänsterpartiet och Miljöpartiet 174.

Men det är så jämnt mellan blocken att utlandsrösterna och de sista förtidsrösterna kan bli avgörande. De ska vara räknade på onsdag.

Noterbart är att Moderaterna, som mer eller mindre prenumererat på positionen som näst största parti, har blivit omsprungna av Sverigedemokraterna. Moderaterna har mer eller mindre klappat ihop i valrörelsen. Partiledaren Ulf Kristersson kommer att bli ifrågasatt.

Den mest remarkabla resan har Liberalerna gjort. Partiet var uträknat i vår, bottnade på 2,8 procent i opinionsundersökningarna. Då klev Nyamko Sabuni av och Johan Pehrson klev in. Vindarna vände. Partiet backade förvisso, men ser ut att klara fyraprocentsspärren.

Oavsett vem som vinner valet väntar en lång och osäker regeringsbildning. Naturligtvis hade en bred mittenregering, med en stark liberal agenda och profil, varit att föredra. Men så lär det inte bli. Det vore förödande för Liberalerna om de byter sida en gång till.

Socialdemokraterna har lyckats väl med sin valtaktik. Den har gått ut på att låta så lika som sina borgerliga motståndare som möjligt för att döda konflikter partierna emellan. Exempel hittas i uttalanden om migration och kärnkraft där vi ser en klar högersväng.

På så sätt har valkampanjen kommit att handla om vem som ska bli Sveriges nästa statsminister. Det ser i skrivande stund ut att bli Ulf Kristersson. Noterbart är dock att Socialdemokraterna brutit en nedåtgående trend. Partiet tycks hamna strax över 30 procent.

Sverigedemokraterna har gjort ett bra val. Med drygt 20 procent i väljarstöd är det ingen diskussion om vilket parti som är näst störst.

Partiledaren Jimmie Åkesson har lovat att hans parti ”inte är som alla de andra”, och det budskapet har lockat väljare både från höger och vänster. Samtidigt som Sverigedemokraterna haft svårt, och har fortfarande svårt, att rensa bort olämpliga kandidater.

Svenska folket har sagt sitt. Som det ser ut nu väntar fyra år med en borgerlig regering, ledd av Moderaterna.

Om nu Ulf Kristersson får ihop ett dugligt regeringsunderlag. Alla tycks dock vara eniga om att Jimmie Åkesson inte kommer att bli statsminister – även om SD med marginal blir den borgerliga sidans största parti.

Riksdagens talman lär få en hel del att göra i höst.