Unga kvinnor är inte familjers ägodelar

Hedersförtryck är fortfarande en realitet i Sverige 20 år efter mordet på Fadime. Nu krävs såväl krafttag som politiskt mod.

Fadime Sahindal mördades av sin far av hedersskäl för 20 år sedan. Det har i veckan uppmärksammats på flera håll.

Fadime Sahindal mördades av sin far av hedersskäl för 20 år sedan. Det har i veckan uppmärksammats på flera håll.

Foto: Staffan Claesson/TT Nyhetsbyrån

Ledare2022-01-21 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är i dag – fredagen den 21 januari 2022 – 20 år sedan Fadime Sahindal mördades av sin far för att hon som kvinna valt att leva sitt eget liv med den mannen som hon älskade.

Med anledning av det höll riksdagen, på begäran av Liberalernas riksdagsgrupp, en särskild debatt om hedersrelaterat våld och förtryck.

Ännu är det mycket arbete som återstår att göra innan alla unga människor som lever i Sverige har samma rättigheter och samma möjligheter att göra fria val.

I en intervju, som Upsala Nya Tidnings politiska chefredaktör Sakine Madon gjort med Liberalernas partisekreterare Juno Blom (16/1 2022), som under lång tid ledde det nationella arbetet mot hedersförtryck, uttrycker Juno Blom det så här: ”I Sverige tar vi ställning för barns rättigheter, kvinnors rättigheter, HBTQ-personers rättigheter, så länge ingen är emot dessa rättigheter.”

Juno Blom menar att tjänstemän, som på ytan står upp för jämställdhet, på grund av rädsla för att utsättas för hot och våld, alltför ofta väljer att anpassa sig när föräldrar till exempel ställer krav på könssegregerad undervisning.

För att motverka detta krävs uppbackning och politisk tydlighet.

Men inte heller politiker vågar alltid stå upp för vad som är rätt, när de får mothugg och beskylls för att vara främlingsfientliga för att de ifrågasätter vissa minoritetsgruppers syn på kvinnor och familjens rätt att styra över individen.

Hur allvarlig situationen är, framförallt för många unga flickor, går att utläsa i en aktuell granskning (17/1 2022) av Kvällspostens/Expressens reporter Jenny Strindlöv.

I ett långt reportage beskriver hon hur en 19-årig romsk kvinna hängs ut som en ägodel vid en parallell rättegång i Helsingborg i november förra året. Kvinnan har gifts bort, enligt romsk tradition, med en man som efter två månader vill skilja sig, eftersom han menar att kvinnan är för sjuk för att ha ett fungerande sexliv.

Rättegången urartar när den attackeras av maskerade personer. Uthängningen av flickan och hennes privatliv fortsätter dock via livesändningar på Facebook där läkarintyg, mediciner och annan personlig information visas upp för hundratals tittare.

I fokus är flickans oskuld och den före detta makens familj döms att betala flickans familj 150 000 kronor för denna.

För de flesta människor i det sekulariserade, jämställda Sverige låter det säkerligen helt bisarrt. Men sådan är verkligheten för unga kvinnor runt om i vårt land som lever i patriarkala kulturer och miljöer präglade av hedersnormer.

Trots att dessa flickor och kvinnor på papperet har samma fri- och rättigheter som alla andra har inte tillräckligt mycket gjorts för att garantera att det också är så i realiteten.

Juno Blom pekar i Upsala Nya Tidning på en rad åtgärder som vore önskvärda.

Bland annat ett förbud mot kusingiften, att läkare som utför oskuldskontroller förlorar sin legitimation och att man bör undersöka om det går att dra in bidrag till vårdnadshavare som ägnat sig åt hedersförtryck.

Det är fullt rimliga förslag.

Uppenbart är att även om mycket gjorts, krävs ytterligare krafttag mot hedersvåld och förtryck. Det är oacceptabelt att unga kvinnor i Sverige 20 år efter mordet på Fadime Sahindal fortfarande gifts bort, utsätts för oskuldskontroller och fråntas sina individuella rättigheter.