Konstruktiv frånvaro. Så kallas tydligen Viktor Orbáns sorti ut ur sammanträdesrummet i Bryssel, vilket gjorde att EU kunde ge grönt ljus till förhandlingar om medlemskap för Ukraina (och Moldavien). Det blev inget ungerskt veto.
Vad som ligger bakom den plötsliga vändningen lär komma fram tids nog. Men manövern var uppenbart väl förberedd. Orbáns beslut vävdes i samband med mötet in i den ungerska regeringens sociala medier-kommunikation, med en välredigerad video där premiärministern förklarar sin hållning. Ukraina är inte redo för förhandlingar men om 26 länder tycker annorlunda så ska Ungern inte stå i vägen, menar han.
Den tyske förbundskanslern Olaf Scholz närmast teatraliska uppmaning till Orbán att gå ut från mötet, återgiven av flera källor till Euractiv och Politico, talar också för att det hela var överenskommet.
Orbán fick sin långa stund i rampljuset, inklusive fototillfällen med EU:s tungviktare, och har kunnat presentera sig själv för hemopinionen som en viktig europeisk spelare. Fick Ungerns auktoritära ledare något utöver det? Kommissionen meddelade på onsdagen att man häver blockeringen av drygt tio miljarder euro som har hållits inne för Ungern. Det förklaras med att Ungern ska ha tagit vissa steg mot mer politiskt oberoende domstolar.
Över 20 miljarder euro är dock fortsatt frysta. För att få dem måste Ungern bland annat skriva om den så kallade lagen till skydd mot barn, som i praktiken tvingar fram ett osynliggörande av sexuella minoriteter i offentligheten, bringa sin asyllagstiftning i linje med EU-rätten och garantera akademisk frihet.
Var de tio miljarderna ett sätt att köpa Orbáns reträtt? Nej, säger Kommissionen, de två sakerna har inte med varandra att göra. Ja, säger kritiska Europaparlamentariker från liberala, gröna och socialdemokratiska grupper. De får stöd från tunga instanser som Amnesty och ungerska Helsingforskommittén som menar att de ungerska lagändringar som Kommissionen lutar sig mot är otillräckliga och ger inte särskilt mycket rättsstat.
Till saken hör att Viktor Orbáns rådgivare Balázs Orbán (ej släkt) nyligen i klartext talat om frisläppta EU-medel som villkor för Ungerns medgörlighet om Ukraina. Men han syftade på EU:s ekonomiska Ukrainastöd, som Ungern också motsatt sig, inte på Ukrainas medlemskapsförhandlingar. Orbán-regeringen fortsätter blockera dessa 50 miljarder euro och här bör inte EU backa en millimeter. Det finns ännu lite tid och till skillnad mot medlemskapsfrågan kan EU-länderna här runda Ungern genom att anslå pengar till Ukraina på mellanstatlig väg, runt EU-systemet.
Alla förstår att ett ukrainskt EU-medlemskap ligger långt fram i tiden. Men det viktiga nu är rörelseriktningen där EU-förhandlingar blir en stark kraft för fortsatta demokrati- och marknadsreformer. Det var Ukrainas strävan att ingå i kretsen av europeiska demokratier som utlöste Majdanprotesterna för tio år sedan. Det var den som gav rysk aggression, men även ett mer demokratiskt Ukraina, mer öppna gränser västerut och nu utsikter till ett medlemskap i EU.
Ukraina har levererat och det har EU också.