Tvätt och disk i stället för vård och omsorg

När socialtjänsten i Arjeplog fattade beslut att omplacera de som inte vaccinerat sig hamnade kommunen mitt i pandemihetluften.

Ledare 11 oktober 2021 07:00
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Samhället har misslyckats med att skydda de sköraste och sjukaste.

Det vill inte, kan inte Arjeplog acceptera. Nu agerar man.

Den initiala bristen på visir, skyddsrockar, munskydd och handsprit är förvisso förpassad till historiens skräpkammare. Men fortfarande utsätts gamla och sköra, på boenden och i hemtjänsten, för ett elakt litet virus.

Arjeplog är en kommun som sällan gör något större väsen av sig. Men för en tid sedan hamnade kommunen mitt i pandemihetluften. Det var när socialtjänsten fattade beslut att omplacera de som inte vaccinerat sig. För att skydda omsorgstagarna i hemtjänsten.

Administration, disk, tvätt och städning i stället för vård och omsorg.

Att Kommunal i Norrbotten skulle ta till orda och titta närmare på juridiken var ingen högoddsare.

Vem ser till de gamla, de sköra, de sjukaste och deras intressen? De anhörigas.

Det är en fråga som behöver ställas, som tål att tänka på när juridik ställs mot en ökad risk för gamla och sköra att bli smittade. När etiken och moralen överskuggas av arbetsrättsliga frågor. Det som kan vara korrekt i teorin riskerar att bli fel i praktiken.

Eller som David Broniatowski, docent i systemstyrning och systemteknik vid George Washington University i Washington DC skriver i en rapport om vaccinmotståndet i sociala medier: ”Att tala om nej till vaccinering som en medborgerlig rättighet gör att vaccinmotståndarna slipper diskutera vetenskap och i stället kan debattera om värderingar, särskilt om allas rätt till ett fritt val. Men i det här fallet kan personer som utövar denna rättighet skada alla andra.” (Läkemedelsvärlden 6/10 2020)

I slutet av förra veckan tog socialminister Lena Hallengren (S) så till orda. Kom till Arjeplogs undsättning. Vilket hon gjorde rätt i. Det här är nämligen en fråga som regioner och kommuner behöver ta tag i. Välja sida.

Så här sa bland annat socialministern: ”Vi behöver försäkra oss om att personer som jobbar med patienter inte kommer in med en ökad risk för svår sjukdom. Det är också i linje med Folkhälsomyndighetens rekommendationer för personal inom vård och omsorg.”

Det finns de som tror att allt är som vanligt igen.

Men de som tror det tror fel.

Pandemin lever vidare om än i minskad omfattning. Vaccinerade blir sjuka, ovaccinerade riskerar att bli svårt sjuka. Människor dör.

En av samhällets huvuduppgifter är att värna människors liv.

Ur den aspekten gör Arjeplog rätt som omplacerar ovaccinerad omsorgspersonal.


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa