I förra veckan (16/11 2022) aviserade Donald Trump, som väntat, sin kandidatur till presidentposten 2024.
Det är ovanligt att en president som en gång förlorat makten ställer upp igen. Ännu ovanligare är det att bli omvald. Det har bara hänt en gång tidigare i USA:s historia. Demokraten Grover Cleveland blev omvald för en andra mandatperiod 1893.
Den politiska polariseringen i landet är enorm. Enligt en undersökning – från slutet av oktober i år – tror fortfarande 40 procent av amerikanerna att Joe Biden vann presidentvalet till följd av valfusk. Trots att det inte finns några belägg för det.
I ett land som brukar ha ett valdeltagande på 50 till 60 procent är det potentiellt sett tillräckligt många för att Trump ska ta hem segern.
Att Donald Trump väljer att avisera sin kandidatur så tidigt som två år innan valet – först av alla republikaner – kan tolkas som en signal till presumtiva kandidater att inte ställa upp.
Konkurrens lär han emellertid få och förlusten mot Joe Biden 2020 kommer att ligga honom i fatet.
Att flera republikanska kandidater, i de nyss avgjorda valen till representantshuset – som gjort kampanj på att sprida myten om det stulna presidentvalet – förlorade är även det någonting som talar emot Trump.
Förutom en tilltagande polarisering har Donald Trump även bidragit till en utpräglat isolationistisk syn på USA:s roll i omvärlden. Internationella åtaganden har prioriterats ner för att, i en föreställning om ett nollsummespel, sätta ”America first”.
Bland det första han gjorde som president var att skjuta de pågående förhandlingarna om ett frihandelsavtal med EU i sank. Trots att avtalet bidragit till tillväxt och miljontals jobb både i USA och på vår sida Atlanten.
Demokraterna var initialt för avtalet. Men flera av partiets representanter har blivit tvungna att triangulera sig ur den ståndpunkten, varför president Joe Biden inte har kunnat ta tag i förhandlingarna på nytt.
Det är odiskutabelt att det amerikanska militära biståndet har varit avgörande för de ukrainska framgångarna i kriget mot Ryssland.
Med Donald Trump skulle det vara i fara. Men vad som kanske är än värre är Trumps utpräglade skepticism till Nato. Skulle USA ta en mindre framträdande roll i Nato, eller till och med lämna alliansen, skulle den regelbaserade ordningen vara i fara.
Donald Trumps splittrande ledarskap är det sista världen behöver i vårt historiskt ansträngda säkerhetsläge.
Låt oss hoppas att amerikanerna inte gör samma misstag som 2016.