När familjer isoleras, när de måste stanna hemma i pandemins fotspår, ökar risken för olika former av våld i nära relationer, hedersrelaterat våld och förtryck och sexuellt våld mot barn.
Det är som Jämställdmyndigheten skriver: Isoleringen gör kontroll och våld möjligt inom hemmets väggar.
De senaste veckorna har flera kvinnor mördats. Några på öppen gata, andra i hemmet. I flera av fallen har misstankarna riktats mot män som de haft en relation till. Så vi koncentrerar oss på det: män som misshandlar och mördar kvinnor.
Plötsligt inser politiker och partiledare av allehanda politisk färg att här finns det väljare att vinna. Det är ju bara drygt ett år kvar till valet.
Så de ställer sig i kö för att uttrycka sitt förakt ”mot dessa män som mördar, misshandlar och förnedrar kvinnor”, som C-ledaren Annie Lööf skriver på Facebook. Hon är inte ensam om de tankarna och känslorna. Andra tävlar om att föreslå de hårdaste tagen.
Visst är det bra att politikerna fått upp ögonen för mäns våld mot kvinnor. Visst är det bra att förslagen till åtgärder haglar. Förutom generellt sett hårdare tag talas det om partiledarsamtal och kommissioner. Ja, visst är det bra …
Men det finns ett men, ett men och en fråga som skaver: Varför har inte mer gjorts till dags dato? Det är omöjligt att politikerna inte har vetat, och har de inte gjort det, eller blundat för den brutala verkligheten, så borde de fundera på ett annat ”yrke” än heltidspolitiker.
Det går självklart bra att tillsätta en kommission, ännu en utredning. Men sådant tar tid.
Vad som behövs är lite handfast handling och några doser civilkurage. Och det nu. Inte i morgon eller i övermorgon. Insikten att mäns våld mot kvinnor är vanligare än vad vi tror måste landa hos rättsväsendet, hos politiken, hos allmänheten.
För ett år sedan presenterade justitieminister Morgan Johansson (S) och inrikesminister Mikael Damberg (S) ett 34-punktsprogram mot gängkriminaliteten. Nu kräver Unizon ett lika gediget 34-punktsprogram mot mäns brott mot kvinnor. Vilket de gör alldeles rätt i.
Bland grundförslagen, som regeringen bör ha med i programmet, finns: Utred alla anmälda brott, använd kontaktförbuden, höj statusen för brotten och för de som arbetar mot mäns våld mot kvinnor och barn, höj straffet för grov kvinnofridskränkning, bryt invanda mönster och godtyckliga nedläggningar av ärenden och obligatorisk utbildning inom alla led.
Men kanske det viktigaste av allt: tro på kvinnorna, ta deras berättelser på allvar.