TBE-vaccin får inte vara klassfråga

Svenskar ska kunna röra sig i skog och mark utan att vara rädda för att hjärnan drabbas av ett fästingburet virus. Allemansrätten är inskriven i vår grundlag. Alla regioner borde subventionera vaccin mot TBE.

Blir man biten av en fästing med TBE kan man bli oerhört sjuk och få dras med konsekvenserna hela livet.

Blir man biten av en fästing med TBE kan man bli oerhört sjuk och få dras med konsekvenserna hela livet.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Ledare2023-07-26 07:30
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Fästingen kallas ibland för Sveriges farligaste djur. Ett enda bett kan ge en människa virussjukdomen TBE som orsakar inflammation i hjärnhinnorna. Har man väl blivit smittad finns inget botemedel. TBE har brett ut sig geografiskt och förra året konstaterades viruset i elva nya kommuner. Det finns en ökad risk att bli smittad från Dalälven och söderut i Sverige.

En person som drabbats är skådespelaren Johan Ulveson. I media har han berättat om sjukdomstiden då han till slut inte kände igen sina egna barn och fick epilepsiliknande kramper. Sjukvården valde att söva ner honom i tre veckor för att försöka undvika att hjärnan skulle få bestående men. Vägen tillbaka blev lång. De flesta som insjuknar i TBE blir återställda, men ungefär en tredjedel får långdragna besvär eller kroniska funktionsnedsättningar.

TBE är nu så utbrett i södra och mellersta Sverige att fler regioner börjat rekommendera att alla som rör sig i naturen vaccinerar sig. TBE-skyddet får man emellertid betala ur egen ficka. Ett fåtal regioner, Sörmland, Östergötland, Västmanland och Uppsala, har infört kostnadsfri vaccination, men bara för barn. Att skydda sig mot TBE har blivit en klassfråga, varnade Peter Nolskog, TBE-forskare och biträdande smittskyddsläkare i Region Västra Götaland förra året (Expressen 16/6 2022).

Vaccination är dyrt. En spruta kostar upp till 400 kronor, och det krävs att man vaccinerar sig med tre doser första året. Sedan behövs påfyllnadsdoser livet ut. För flerbarnsfamiljer kan det med andra ord bli fråga om många tusenlappar. Vaccinet kan även vara en stor utgift för arbetslösa och de med låga pensioner. Personer som är äldre än 50 år löper störst risk att bli svårt sjuka. En undersökning tyder på att mindre än hälften av alla svenskar som tagit den första sprutan fullföljer hela vaccinationsprogrammet mot TBE. Det går inte att utesluta att privatekonomin spelar in.

Förra året rapporterades 446 fall av TBE till Folkhälsomyndigheten. Det var den näst högsta siffran på tio år. Samtidigt har Statens veterinärmedicinska anstalt (SAV) påträffat taigafästingen norr om Dalälven. Det är en sibirisk variant av fästing som trivs i kyligare klimat och kan bära med sig en farligare typ av TBE-virus. Myndigheten menar att det inte kan uteslutas att även norra Sverige framöver kommer att plågas av fästingburna smittor.

Folkhälsomyndigheten utreder just nu om vissa grupper ska rekommenderas att vaccinera sig  mot TBE. Prislappen på sprutorna kommer fortfarande att vara upp till varje region att avgöra. Men när samhällskostnader för vaccinet diskuteras finns det flera aspekter som förtjänar större hänsyn. En av dessa är de ökade kostnaderna för vård om fler insjuknar i TBE. En annan är att Allemansrätten är inskriven i vår grundlag. Sveriges natur är öppen för alla oavsett var i landet vi bor och tjockleken på plånboken. Den gör det fritt fram att vandra, tälta, plocka bär och svamp nästan var vi vill. Att kunna röra sig i skog och mark utan att vara rädd för att den egna eller barnens hjärnor drabbas av virus får inte bli en klassfråga. Alla regioner borde därför subventionera vaccin mot TBE.