Ta ansvar för era lotterier, S

Mer än en gång har Socialdemokraternas lotterier begått övertramp, och ytterst är det S ansvar och förtroende för dem som påverkas.

Regeringens utredning om partipolitiska lotterier har fått socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson att se rött.

Regeringens utredning om partipolitiska lotterier har fått socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson att se rött.

Foto: Adam Ihse/TT

Ledare2023-06-23 07:30
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Regeringen har gett en utredare i uppdrag att se över partipolitiska lotterier. Förutom att utreda om politiska partier alls ska kunna få licens för att bedriva lotteriverksamhet, ingår det i uppdraget att se över ett antal möjliga regelskärpningar – som att ta bort undantaget från kreditförbudet.

Redan att prata om att tillsätta en utredning väckte socialdemokratisk ilska, som nu går i repris. På en presskonferens rasade partiledaren Magdalena Andersson mot regeringen, som hon anklagar för att driva fram en lagändring baserad på rena lögner. "Man säger att våra lotterier driver människor till Kronofogden, men det har inte skett på sex år" sa den före detta statsministern, numera oppositionsledaren. Det är en spännande definition av ordet lögn.

Samma formulering, om att partiet inte drivit någon till Kronofogden på sex år, återkommer på partiets hemsida bland vanliga frågor och svar om deras lotteriverksamhet. Så vad hände då för sex år sedan? 2017 avslöjade Dagens Nyheter (7/9-2017) hur A-lotterierna och Kombispel drivit människor till Kronofogden. Inte heller var det enstaka fall det handlade om, utan att spelbolaget som ägs av S och ungdomsförbundet SSU varit på topplistan över de bolag som driver flest personer till Kronofogden. Mellan 2014 och 2017 handlade det om över 9000 ärenden. Bland dem människor som varit skuldsatta sedan innan, eller som tillåtits köpa nya lotter på kredit trots att de inte betalat för tidigare lotter. Granskningen fick Kombispel att "se över rutinerna" och börja ta kreditupplysningar på kunder – vilket alltså inte gjordes innan.

Därför kan Andersson sex år senare försvara sig med att ingen skickats till Kronofogden de senaste sex åren. Än mer pikant är detaljen att anledningen att skulderna bara var möjliga tack vare ett undantag från förbudet mot spel på kredit som S själva drev igenom.

Från M betonas att frågan om partilotterier är viktig, eftersom att det handlar om förtroendet för partipolitiken i allmänhet. Frågan är om det är sant, eftersom det bara är ett parti som driver omfattande lotteriverksamhet. Rimligt då att det främst är deras förtroende som kommer drabbas – och det är knappast M:s jobb att säkra förtroendet för S.

Märkligt är dock att det inte oroar S mer. Även om man inte driver folk till Kronofogden länge, finns frågetecken kring hur etisk verksamheten är. Tidigare i år kunde Expressen (3/5) avslöja ett manus för telefonförsäljare som sålde lotter på Kombispels uppdrag. Om den uppringda menade att de inte har råd skulle försäljarna svara genom att berätta om att deras mormor är fattigpensionär. Ett ytterst cyniskt säljknep.

Det går att bedriva reko lotteriverksamhet, men lotterierna som är knutna till S har mer än en gång gjort övertramp. I vissa fall riktigt grova sådana. Det verkar partiet dock inte vilja erkänna, utan går i en aggressiv försvarsställning. Att komma till bukt med de mindre vackra delarna av verksamheten vore dock i S egenintresse. Varför är det viktigt att det går att köpa partilotter på kredit? S borde kunna gå med på vissa rimliga lagskärpningar. Då kan de fortsätta driva sina lotterier, utan att äventyra partiets förtroende eller grundläggande moral.