Sverigedemokraterna kan inte städa bort sitt förflutna

Samtidigt som Jimmie Åkesson gärna koketterar med sin okunskap, refererar man till och fäller dom över andra partiers förflutna.

Ledare 26 november 2021 07:00
Detta är en ledarkrönika. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Sverigedemokraterna ska publicera en vitbok över partiets förflutna.

Det beskedet gav partiledaren Jimmie Åkesson när han deltog i SVT:s intervjuprogram ”30 minuter” (17/11 2021).

Vem forskaren som ska ta sig an uppdraget är ville Jimmie Åkesson inte svara på, men underströk att han ville se en oberoende genomgång. Partiet ska inte styra arbetet, bara stå för finansiering och ställa sina arkiv till förfogande.

Beskedet är vältajmat. Partiet har vittring på regeringsmakt och inflytande. Den gemensamma budgeten med Moderaterna och Kristdemokraterna innebär ännu ett steg in i värmen.

I ”30 minuter” svarade Jimmie Åkesson att det ”förhoppningsvis bara dröjer tio månader” på frågan om när partiet för första gången sätter sig i en regering.

Ulf Kristersson (M) har dock gjort det tydligt att han anser att ministerposter åt Sverigedemokraterna inte är aktuellt.

Sverigedemokraternas förflutna förföljer dem. Partiets historia har länge varit förevändning nog för att inte samarbeta, och tillsammans med rasistskandaler, som briserar med jämna mellanrum – senast en tjänsteman på partiets riksdagskansli med kopplingar till vit makt-rörelsen – är det tacksam ammunition för meningsmotståndare.

Samarbetet med Sverigedemokraterna gör att även Moderaterna och Kristdemokraterna nu hamnat i skottgluggen. Det är lätt att förstå varför Sverigedemokraterna vill göra upp med och få ett visst avstånd till sin historia.

I praktiken förutsätter det dock förmåga att inte skygga för den egna historiens mindre smickrande delar.

Det har inte varit Jimmie Åkessons starka sida. I ”30 minuter” upprepade han en av sina gamla talepunkter för när partiets förflutna och rasism kommer på tal: det rör sig om enstaka individer. Följt av att han själv inte var med när partiet startades, och därför inte har någon aning om hur det var då.

Han menar sig bara ha läst Sverigedemokraternas ”värsta motståndares historieskrivning”, men sa i programmet att ”det ska bli väldigt intressant nu när vi äntligen kan få en vitbok på plats.”

Det låter nästan som att man räknar med att den egna vitboken kommer att ge en annan bild.

Samtidigt som Jimmie Åkesson gärna koketterar med sin okunskap, så refererar man gärna till och fäller dom över andra partiers förflutna.

Inför valet 2018 släppte SD-ägda ”Samtiden” en dokumentär om Socialdemokraterna, där riktiga uppgifter om rasbiologi och Sveriges agerande under kriget förvanskades för att svärta ner Socialdemokraterna.

Samma taktik återkom i ”30 minuter”, när Jimmie Åkesson menade att ”inte bara Sverigedemokraterna, utan alla partier, har rötter som är mindre smickrande.”

Få partier saknar skamfläckar. Men 1930-talet är bra mycket längre bort i tiden än 1990-talet.

Inte nog med att Sverigedemokraterna grundades av nazister och medlemmar i ”Bevara Sverige svenskt” och vit makt-rörelsen.

Som parallell kan nämnas att när socialdemokraten och krigsårens statsminister Per Albin Hansson avled var inte Magdalena Andersson, eller hennes företrädare Stefan Löfven, ens födda.

För såväl Sverigedemokraternas tilltänkta samarbetspartners som framtidsnamn – varav många är ungdomar som knappt minns, än mindre var politiskt aktiva på 1990-talet – vore en lyckad vitbok en skänk från ovan.

Svårigheten är att partiets dåtid lätt känns alldeles för samtida.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa