Sverige kan rädda fler polska kvinnor

För 60 år sedan anordnades hemliga abortresor från Sverige till Polen. I dag går resorna åt det andra hållet.

Sverige måste stötta polska kvinnors kamp för säkra aborter

Sverige måste stötta polska kvinnors kamp för säkra aborter

Foto: Amir Nabizadeh/TT Nyhetsbyrån

Ledare2021-11-22 07:00
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Ett av de sista meddelandena som Izabela skickade från sjukhuset var till sin mamma.

Den 30-åriga polska kvinnan hade sökt vård på ett sjukhus i staden Pszczyna. Hon var gravid i vecka 22 och vattnet hade gått, men barnet var allvarligt skadat.

Izabela berättade i meddelandet att bebisen vägde 485 gram och att om inte värkarna startade inom kort riskerade hon att få sepsis.

På grund av Polens strikta abortlag vågade inte läkarna agera förrän barnet inte längre var vid liv. Men då var det för sent. På vägen till operationssalen slutade Izabelas hjärta att slå. Hon blev det första offret för Polens nya abortlag.

En redan restriktiv abortlagstiftning har blivit allt hårdare sedan det nationalkonservativa regeringspartiet ”Lag och rättvisa” (Prawo i Sprawiedliwosc) kom till makten. Försämringarna har skett gradvis, men den 27 januari i år meddelade regeringen att ett så gott som heltäckande abortförbud började gälla.

Redan då varnade Amnesty Sverige för att förbudet skulle innebära en risk för kvinnors liv och hälsa. Förbudet innebär att det endast är möjligt att göra en abort om graviditeten är ett resultat av våldtäkt eller incest, eller om kvinnans liv är i fara.

För 60 år sedan anordnades hemliga abortresor från Sverige till Polen. I dag går resorna åt det andra hållet.

Sverige har ett historiskt ansvar att hjälpa de polska kvinnor som vill resa utomlands för att få hjälp.

Åsa Lindhagen (MP), då jämställdhetsminister, nu finansmarknadsminister, föreslog förra året att polska kvinnor borde få göra abort i Sverige till samma kostnad som svenska. Den senaste tiden har visat att det är hög tid att göra verklighet av förslaget.

Det är även viktigt att Sverige fortsätter att sätta press på Polen genom EU.

Sedan tidigare har EU lyckats stoppa Polen från att utöka antalet ”hbtq-fria” städer och regioner genom att hota att dra in bidrag. Något som lett till att antalet områden halverats. På liknande sätt måste EU agera för att sätta stopp för det abortförbud som redan tagit ett liv.

Sedan Izabelas fall uppmärksammats har gatorna i Polen fyllts av kvinnor som protesterat med skyltar där det står ”Ani jednej wiecej”, inte en till.

Izabela blev det första offret för Polens hårda abortlagstiftning.

Nu måste Sverige stötta de polska kvinnornas kamp för att säkerställa att Izabela blir den sista.