Socialnämnden i Skellefteå: Ett år av kriser och ursäkter

För tredje gången detta år måste Socialnämndens ordförande i Skellefteå be om ursäkt för brister inom socialförvaltningen.
Bakgrunden är för svag politisk styrning som lett fram till avsaknad av beslut, bristande rutiner och missförstånd.
– Här behövs en bättre politisk ledning som ger mer trygghet och kräver färre ursäkter, skriver Norrans politiske redaktör.

Iosif Karambotis (S) är socialnämndens ordförande i Skellefteå kommun.

Iosif Karambotis (S) är socialnämndens ordförande i Skellefteå kommun.

Foto: Jenny Petersson

Ledare2024-12-12 08:00
Detta är en ledarkrönika. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Innehållet i korthet

  • Socialnämndens ordförande i Skellefteå, Iosif Karambotis, ber om ursäkt för tredje gången detta år på grund av brister inom socialförvaltningen.
  • Kritik riktas mot Karambotis för svag politisk styrning, bristande rutiner och missförstånd, vilket har lett till problem inom äldreomsorgen och barnplaceringar.
  • Norrans politiska redaktör ställer frågan om Karambotis är rätt person att leda Socialnämnden framåt, med uppmaningar till Socialdemokraterna och Vänsterpartiet att överväga deras förtroende för honom.

2024 har inte varit något stabilt år för socialnämnden i Skellefteå kommun. Den har vid flera tillfällen hamnat i blåsväder på grund av olika brister.

Socialförvaltningens chefer styr givetvis över det praktiska arbetet. Men det politiska ansvaret ligger på socialnämnden. De ska aldrig fatta beslut på bristande underlag eller skapa förvirring genom otydliga beslut. 

Nämndens ordförande, Iosif Karambotis (S), hamnar såklart i strålkastarljuset när något blir fel. Så även denna gång, när det visat sig att Socialtjänsten i Skellefteå saknat grundläggande rutiner för hur familjehem ska utredas innan barn och ungdomar placeras där.

– Vi vill be om ursäkt till alla barn och familjer som kan ha drabbats, säger Iosif Karambotis, socialnämndens ordförande.

Ja, det är rimligt att be om ursäkt, men frågan är om det räcker? Frågan är också om Karambotis är rätt person att leda Socialnämnden framåt?

undefined
”Kalle” placerades i ett familjehem där kvinnan var åtalad för misshandel.

Dubbla budskap om Klockarhöjden

Det är åtminstone tre härvor som har synliggjort ett tveksamt ledarskap från Socialnämndens ordförande.

I februari tog socialnämnden i Skellefteå ett beslut om att samlokalisera 28 boendeplatser inom äldreomsorgen. Detta påverkade särskild boende på Klockarhöjden.

Anhöriga fick löfte om att ingen skulle tvingas flytta, men ändå spreds snart information om att alla skulle ut före sommaren.

Efter omfattande kontakt med anhöriga, chefer och politiker kunde Norran synliggöra en förvirrad situation. Problemen kunde slutligen lösas genom ett särskilt dialogmöte mellan politik och chefer.

Iosif Karambotis (S) kommenterade senare dessa turer i kommunfullmäktige den 28 maj. Då menade han att förvirringen till största delen berodde på hur anhöriga missuppfattat information och hur media vinklat fallet.

Att han valde skylla sina kommunikationsproblem på anhöriga är lågt. De kämpade verkligen med att förstå vad som gällde deras äldre på Klockarhöjden. När vi på Norran ställde uppföljande frågor fick vi olika svar. Detta var inte ett missförstånd från oss som stod utanför. Det var politiken och förvaltningen som talade förbi varandra.

undefined
Klockarhöjdens vård- och omsorgsboende är ett hus på Sjungande dalen i Skellefteå som bland annat innehåller äldreboendeplatser.

Repris på kritik från statliga inspektionen 

I oktober kunde Norran rapportera att Socialnämnden i Skellefteå, för andra gången, fått kritik från Inspektionen för vård och omsorg (IVO) i frågor relaterade till den pojke som överföll den då nioåriga Luna på Morö Backe i Skellefteå.

Kritiken handlade om att kommunen inte åtgärdat alla brister som IVO tidigare lyft fram. Pojkens utsatta situation och våldsamma beteende hade inte uppmärksammats i tillräckligt hög grad, och IVO menade att Socialnämnden ännu inte fattat beslut som skulle förhindra liknande brister i framtiden.

Socialnämndens ordförande Iosif Karambotis (S) uttalade sig om IVO´s kritik och sade att:

– Socialnämnden tar all kritik från IVO och andra granskande myndigheter på allvar och vidtar åtgärder.

Trots detta hade Socialnämnden inte lyckats fatta beslut som gjorde att IVO, ett år efter sin första kritik i samma ärende, såg att bristerna var åtgärdade.

undefined
Morö Backe sommaren 2022. Polistekniker undersöker platsen för överfallet. Våldsdådet på Morö Backe har beskrivits sakna motstycke såväl i Skellefteås som den svenska kriminalhistorien, inte minst med tanke på de allvarliga brotten, tillvägagångssättet och att både offer och gärningsman var så unga.

Ledarskap i fokus

Nu i december händer det alltså igen att Socialnämndens ordförande måste be om ursäkt i media. Denna gång har nämnden inte säkerställt rutiner för att familjehem utreds innan nämnden fattar beslut om placeringar av barn. Socialförvaltningens chefer är delansvariga för detta fel. Men det minskar inte socialnämndens felsteg. De fattar beslut som påverkar enskilda människors liv. Då måste verksamheten styras på ett sätt som ger mer trygghet och kräver färre ursäkter.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet som styr Skellefteå kommun bör se över om de har fortsatt förtroende för Karambotis.