Socialdemokraterna behöver uppgradera de röda fanorna

Bortom en intern strid om Nato-medlemskap finns det sådant som starka socialdemokratiska fästen i norr kan glädja sig åt.

Magdalena Andersson tog till orda på Norra Bantorget i Stockholm. Först pandemi, sedan krig. Hon har haft det tufft på jobbet. Samtidigt som hon vunnit respekt i väljarkåren

Magdalena Andersson tog till orda på Norra Bantorget i Stockholm. Först pandemi, sedan krig. Hon har haft det tufft på jobbet. Samtidigt som hon vunnit respekt i väljarkåren

Foto: Fredrik Persson/TT Nyhetsbyrån

Ledare2022-05-02 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De röda fanorna vajade i vinden, marschmusiken ekade mellan husväggarna.

Högtalaranläggningarna stod på hög volym.

Det var, med andra ord, precis som det brukar vara när arbetarrörelsen går ut på gator och torg för att demonstrera.

1 maj är här igen.

Statsminister Magdalena Andersson talade i Stockholm, skolminister Lina Axelsson Kihlblom i Umeå och europaparlamentarikern Erik Bergkvist gästade Boliden, Skellefteå och Skelleftehamn.

Nej förresten, allting är inte precis som förut. Den 24 februari 2022 förändrades världen när Ryssland gick till väpnat angrepp mot Ukraina. Först pandemi, sedan krig. Magdalena Andersson har haft det tufft på jobbet. Samtidigt som hon vunnit respekt i väljarkåren.

Hur förstroendet för henne kommer att påverkas av den hastigt uppflammande Natodebatten är svårt att veta. Allt fler svenskar vill att Sverige ska följa i Finlands fotspår – eller rättare sagt förmodade fotspår – och ansöka om medlemskap i Nato så fort det bara går.

Men det finns de som håller emot. Det går för fort, anser till exempel den förre FN-ambassadören och socialdemokraten Pierre Schori.

Men allt fler ledande socialdemokrater har insett att det inte finns några alternativ. Inte längre.

Ingen kan ha undgått Rysslands annektering av Krim och Sevastopol för några år sedan. Ingen kan ha undgått de ryska kränkningarna av svenskt luftrum. Ingen kan ha undgått att märka hur Vladimir Putin successivt höjt det retoriska tonläget.

Socialdemokraterna valde att avvakta. Nu mer eller mindre kastas Sverige in i ett Natomedlemskap. Inte för att Socialdemokraterna vill det – de vill bevara Sveriges så kallade alliansfrihet – utan för att Finland med allt snabbare steg närmar för Nato.

Det här är en strid som internt inom S kommer att riva upp djupa sår. Vad som nu gälle är att fundera på vad som är bäst och säkrast för Sverige.

Det är valår i år. LO vill se en miljardsatsning på välfärden och finansminister Mikael Damberg säger inte emot. Däremot vill han inte utlova att bestämt belopp. LO tycker att det behövs 201 miljarder kronor på fyra år.

Frågan är i vilken omfattning som LO-höjdarna följer med i sjukvårdsdebatten.

Allt fler forskare och sjukvårdsanställda menar att pengar är inte vad sjukvården behöver. Det är att förändrat arbetssätt. Att det är onödiga medicinska insatser som äter upp samhällets resurser (till exempel DN Debatt 5/2 2022).

Det finns stora behov inom välfärdssektorn de närmaste åren. Om det råder det inget tvivel. Frågan är hur man bäst möter behoven.

Enligt finansminister Damberg kommer Socialdemokraterna att precisera hur man ser på välfärdens behov och finansiering när valmanifestet presenteras inför höstens val.

Det är valår i år. Socialdemokraterna går till val på en favorit i repris. De vill permanenta den tillfälliga förstärkningen av a-kassan som infördes under pandemin.

Det är gott och väl. Samtidigt är det viktigt att det kombineras med andra åtgärder, som arbetsmarknadsutbildning inom bristyrken, för att poängtera att a-kassan är en försäkring med tyngdpunkt på omställning. Fler måste vara med och bidra.

I skuggan av socialdemokratiska 1 maj-marscher och- utspel noteras att Vänsterpartiet vill höja pensionerna med 13 procent. Om förslaget får stöd i riksdagen är oklart, precis som den 1 000-lapp till pensionärerna som Vänsterpartiet fick som tack för hjälpen för att de släppte igenom Magdalena Andersson som ny statsminister.

Socialdemokraterna har mycket att fundera över. Men bortom en intern strid om Nato-medlemskap, och bortom den svenska välfärdskrisen, finns det sådant som starka S-fästen i norr kan glädja sig åt.

Städer som Luleå, Boden, Kiruna och Skellefteå har blivit den gröna omställningens globala spjutspetsar. Batterifabriken Northvolt i Skellefteå, satsningarna på att framställa fossilfritt stål. Bland annat.

Mycket av det är sådant som varken socialdemokratin eller något annat politiskt parti kan ta åt sig äran av.

Vad de däremot kan göra är att bygga hållbar infrastruktur: öka kapaciteten i hamnarna, bygga och renovera vägar och järnvägar, bygga nya stamledningar för el och så vidare.

Historien har visat att det är det privata näringslivet som de allra flesta gångerna är bäst på att starta, utveckla och driva företag. Det offentligas uppgift är att skapa goda förutsättningar för innovationer och industrier.

De röda fanorna fortsätter att vaja i vinden. Klokt vore att de (metaforiskt) uppgraderades och moderniserades.