Snart kan Löfven ägna sig åt mathantverk på heltid

Vi närmar oss ett valår. Tonen i den politiska debatten har hårdnat. Blockpolitiken, den som Stefan Löfven gjorde sitt bästa för att en gång för alla skjuta i sank, är tillbaka.

Med erforderliga redskap och nödvändig facklitteratur såg Liberalernas Johan Pehrson till att statsminister Stefan Löfven kan laga en perfekt crème brûlée därhemma.

Med erforderliga redskap och nödvändig facklitteratur såg Liberalernas Johan Pehrson till att statsminister Stefan Löfven kan laga en perfekt crème brûlée därhemma.

Foto: Claudio Bresciani/TT Nyhetsbyrån

Ledare2021-09-16 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Statsminister Stefan Löfven (S) har ett gediget matintresse.

Det tog många partiledarkolleger fasta på när han avtackades i samband med sin sista partiledardebatt.

Den första på det nya riksdagsåret. Ett riksdagsår med fler frågetecken än vanligt: Kommer regeringen att få igenom sin budget? Kommer Stefan Löfvens efterträdare att tolereras av riksdagen?

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson överlämnade kryddstark korv, Centerpartiets Annie Lööf ett pizzastål från Norrland, Miljöpartiets Märta Stenevi en inbjudan till Malmö med därtill hörande inmundigande av spettekaka – en sorgligt underskattad skånsk delikatess – medan Liberalernas Johan Pehrson förärade honom med redskap och kunskap för att kunna göra en perfekt crème brûlée.

En märkbart rörd Stefan Löfven kan också se fram emot en resa till London och Abba Voyage. En gåva från en av hans skarpaste och ihärdigaste kritiker, Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.

Men där någonstans (bildligt) var det slut på artigheterna. Stefan Löfven gick till hårt angrepp mot Moderaterna och Kristdemokraterna för att de öppnat dörren mot högerextremismen, varnade för att den utveckling vi ser i Polen och i Ungern också kan drabba Sverige.

Men om Stefan Löfvens inledningsanförande – i varje fall delvis – valde att lyfta den ideologiska blicken bortom Sveriges gränser så var kritiken mot honom jordnära, nationell.

Ulf Kristersson, Ebba Busch, Jimmie Åkesson och Nooshi Dadgostar gjorde gemensam sak när de angrep honom och partiets politik från både höger och vänster.

I den kontexten framstod Johan Pehrson (L), som brukar vara rätt högljudd när han får chansen, som försynt och resonabel. Kanske ytterligare en indikation på att Liberalerna vill hitta en egen plattform i det borgerliga samarbetet.

Vi närmar oss ett valår. Tonen i den politiska debatten har hårdnat. Blockpolitiken, den som Stefan Löfven gjorde sitt bästa för att en gång för alla skjuta i sank, är tillbaka. Konfliktlinjerna ser lite annorlunda ut, men de finns där. Synliga för alla och envar.

Vilka enorma problem som Stefans Löfven och den rödgröna regeringen står inför – inte bara när det gäller budgeten – illustrerades med all önskvärd tydlighet när marknadsliberala Annie Lööf mötte vänsterpopulistiska Nooshi Dadgostar i ett eldfängt replikskifte.

Där har vi valårsbudgeten och regeringsfrågan i ett nötskal. Socialdemokraterna måste medla, få Centerpartiet och Vänsterpartiet att lägga konflikterna åt sidan. Det lär bli långtifrån det lättaste.