Skräp är skräp om än i gyllene dosor

I de svenska kommunernas centralorter slängdes 60 ton skräpföremål på marken under en helt vanlig vecka i juni 2020.

Nedskräpningen är ett av vår tids största samhällsproblem. Det skadar djur och natur, förstör havet, gör städerna otrygga och kostar samhället stora pengar. Helt i onödan.

Nedskräpningen är ett av vår tids största samhällsproblem. Det skadar djur och natur, förstör havet, gör städerna otrygga och kostar samhället stora pengar. Helt i onödan.

Foto: Kirsty Wigglesworth/AP Photo/TT

Ledare2021-04-26 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det som göms i snö kommer fram i tö.

Även om de senaste dagarnas väder inte indikerat att våren har bråttom har mycket av vinterns snöoväder töat bort. Allt som kastades i snödrivan börjar visa sig.

Det där med att liten fågel skulle hitta gammalt bröd, som i Robert Brobergs visa, är att hoppas på alldeles för mycket.

Det som hittas är mest cigarettfimpar och engångsprodukter av plast.

Nedskräpningen är ett av vår tids största samhällsproblem. Det skadar djur och natur, förstör havet, gör städerna otrygga och kostar samhället stora pengar. Pengar som kunde användas till annat, till sådant som är mer angeläget.

Sådana problem existerar inte i Singapore. För det första är den snö som faller konstgjord. För det andra är Singapore känt för att vara en av världens renaste och säkraste städer.

Att kasta en cigarettfimp på gatan ”belönas” med motsvarande 2 000 kronor i böter. Slänger du en läskburk blir det rättegång, förmodligen samhällstjänst och dryga böter. Det råder förbud mot att tugga tuggummi.

En modell för Sverige?

Nja, det hade nog varit att gå lite väl långt. Samtidigt är nedskräpningen ett problem. I de svenska kommunernas centralorter slängdes 35 miljoner skräpföremål, motsvarande 60 ton, på marken under en helt vanlig vecka i juni 2020. Du läste rätt. 60 ton. Under en vecka.

Det är redan olagligt att skräpa ner i Sverige. Den som gör så kan få böter eller fängelse. När det gäller nedskräpning som är mindre allvarlig kan polisen bötfälla på plats. Boten är på 800 kronor. 2020 bötfälldes endast 87 personer för nedskräpning.

Nu vill regeringen skärpa lagstiftningen. Tidigare har så kallad ringa nedskräpningsföreteelse, som att slänga en fimp, varit undantaget från straffansvar. Nu får det vara slut med sådana dumheter, tycker regeringen i en lagrådsremiss.

Men visst har polisen annat att göra än att jaga nedskräpare på stan?

Men vad är det som säger att det är just poliserna som ska jaga och bötfälla personer som inte har vett att lägga skräpet i närmaste papperskorg. En tanke är att låta parkeringsvakter och trygghetsvakter – som redan i dag sysslar med viss myndighetsutövning – ta hand om huvudansvaret för nedskräpningsboten.

Med eller utan tuffare lagstiftning – förslaget föreslås träda i kraft 1 januari 2022 – har vi alla ett ansvar att inte slänga skräp på marken. 

Men om det ändå hamnar utanför papperskorgen så har kommunen ett ansvar för att städa upp gator och torg, parker och stränder. De pengarna kan användas till betydligt mer angelägna saker än att plocka upp efter andra.