Skellefteå behöver kunna mycket bättre än så här

Det går att avfärda rankingen som förvrängd och otillförlitlig. Men det vore dumt. För en kommun som växer i den takten som Skellefteå gör behöver all positiv pr som finns att få.

Enligt tidsktiften Fokus årliga ranking av Sveriges kommuner hamnar Skellefteå på plats 74. Bäst i länet är Umeå.

Enligt tidsktiften Fokus årliga ranking av Sveriges kommuner hamnar Skellefteå på plats 74. Bäst i länet är Umeå.

Foto: Lars Eriksson

Ledare2021-06-24 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Självklart ska man ha ett klädsamt ifrågasättande förhållningssätt till rankningar av allehanda slag.

Samtidigt som det vore dumt att blunda för dem. Det finns alltid de som tar siffror, staplar och diagram på största allvar.

Så när Skellefteå hamnar på plats 74 i tidskriften Fokus årliga genomgång av Sveriges kommuner är det någonting som politiker och tjänstemän har att förhålla sig till.

Tidskriften Fokus presenterar varje år en rankning av Sveriges kommuner: ”Här är det bäst att leva”. Rankingen bygger på tolv mätbara kategorier: Agenda 2030 (hållbarhet), arbetsmarknad, bostäder, demografi och jämställdhet, fritid och kultur, kommunal ekonomi, trygghet, miljö, sociala förhållanden och hälsa, utbildning och äldre. Dessa används sedan som underlag till själva rankningen.

Inom Norrans spridningsområde rankades kommunerna så här: 54. Robertsfors, 63. Arjeplog, 74. Skellefteå, 99. Arvidsjaur, 128. Malå och 131. Norsjö. Bäst i länet var Umeå på plats 17. Sämst i länet var Sorsele på plats 236.

Vad kan man då dra för slutsatser av rankingen, till exempel kring det eviga kattrakandet mellan Skellefteå och Umeå?

Tack vare universitet, centrala regionala och statliga funktioner har Umeå skaffat sig ett försprång gentemot Skellefteå. Umeå var också snabbare med att förändra kommunen och omgestalta staden. Att Umeå på ett helt annat sätt än Skellefteå välkomnat privata utförare i kommunala verksamheter har säkerligen också bidragit.

Förmodligen kommer Skellefteå att snabbt närma sig toppen av rankingen de närmaste åren med kulturhus, nya arbetstillfällen och bostäder och stora infrastruktursatsningar.

Enligt Fokus är skånska Lomma den bästa kommunen att bo och leva i. Noterbart är att de tio ”bästa” kommunerna är förortskommuner till Stockholm, Göteborg och Malmö. Många av de ”sämsta” är gamla bruks- och industriorter.

Det sistnämnda är en viktig påminnelse för Skellefteås politiker och tjänstemän hur snabbt saker och ting kan förändras, hur viktigt det är att ha en varierad och differentierad arbetsmarknad. Det vill säga: Det är fantastiskt att Northvolt valde Skellefteå, men det behövs även ett väl fungerande näringsliv bortom alla batterier.

Självklart går det att avfärda den här rankingen som felaktig, förvrängd och otillförlitlig. Sucka, skaka på huvudet och utbrista någonting i stil med att ”kriterierna är missvisande”.

Men det vore dumt. För en stad, en kommun som växer i den takten som Skellefteå gör behöver all positiv pr som finns att få.