Se Stefan Löfvens utspel som valtaktik

Tro nu inte att det var ett stundens infall. Sådana är inte statsminister Stefan Löfven känd för.

Statsminister Stefan Löfven (S) visste vad han gjorde när han konstaterade att en Moderatledd regering som stödjer sig på Sverigedemokraterna riskerar att föra Sverige i en ickedemokratisk riktning.

Statsminister Stefan Löfven (S) visste vad han gjorde när han konstaterade att en Moderatledd regering som stödjer sig på Sverigedemokraterna riskerar att föra Sverige i en ickedemokratisk riktning.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Ledare2021-03-19 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Statsminister Stefan Löfven (S) oroas över Moderatledaren Ulf Kristerssons uttalanden. Och Moderaterna oroas över statsministerns.

Med ett och ett halvt år kvar till valet har tonläget höjts. Inte minst när det gäller regeringsfrågan.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet har blivit bästis och bundis. Centerpartiets ledare Annie Lööf tycks inte vara så nogräknad. Hon är beredd att sätta sig i en regering tillsammans med Socialdemokraterna. Eller med Moderaterna.

Liberalernas ledare Nyamko Sabuni vill återförena Liberalerna med Moderaterna och Kristdemokraterna i en lightversion av Alliansen. Som kan utökas till en komplett kvartett om Centerpartiet väljer Kristersson.

Nästa söndag (28/3 2021) ska Liberalernas partiråd staka ut den väg som partiet ska vandra. Blir det Ulf Kristersson lär Nyamko Sabuni sitta kvar, blir det Stefan Löfven är det svårt att se hur hon ska kunna göra det.

Moderaterna och Kristdemokraterna har blivit bästis och bundis på politikens konservativa högerflank.

Kristersson kan tänka sig att skriva ett slags kontrakt – en Januariöverenskommelse 2.0 – med Sverigedemokraterna för att säkra deras stöd för en Moderatledd regering efter valet 2022. KD säger inte emot.

Det är det beskedet som oroar statsministern.

Och visst finns det anledning att oroas. Inte minst för liberalt sinnade väljare. Sverigedemokraterna är inte som andra partier. Många är de sverigedemokratiska tungor som formulerat åsikter som är allt annat än rumsrena.

Men även beskeden som uteblivit oroar: Centerpartiets eventuella mellanhavanden med Vänsterpartiet och Liberalernas dito med Sverigedemokraterna.

Inte för att det inte givits några svar. Det är snarare graden av svävandet i svaren som stör.

I onsdags skruvades tonläget mellan Stefan Löfven och Ulf Kristersson, valets två huvudkombattanter, upp betänkligt.

En moderatledd regering som stödjer sig på Sverigedemokraterna riskerar att föra Sverige i en ickedemokratisk riktning, konstaterade Löfven i intervjuprogrammet ”30 minuter” (SVT 17/3 202).

Vilket fick främst Moderaterna att se rött. Förlåt blått.

Det är anmärkningsvärt att en svensk statsminister uttrycker sig på det sättet.

Men tro nu inte att det var ett stundens infall. Sådana är inte Löfven känd för.

Se det snarare som ett väl genomtänkt utspel i kampen om regeringsmakten. Löfven vet att så länge han kan skrämma tillräckligt många väljarna med Moderaterna + Kristdemokraterna + Sverigedemokraterna = ett hot mot den liberala demokratin ökar hans chanser att sitta kvar i Rosenbad.