De ryska styrkornas reträtt från delar av Ukraina följs av vittnesmål om förödelsen de lämnar efter sig.
När journalister åter kunde ta sig till Butja möttes de av döda människor som låg utspridda längs stadens gator.
Fotografierna avbildar en mardröm. Kievpolisen uppskattar att omkring 150 personer ligger i den 14 meter långa massgrav som syns på satellitbilder. Men stadens borgmästare tror att det rör sig om det dubbla (Dagens Nyheter 4/4 2022).
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har anklagat Ryssland för folkmord, och kallat de ryska soldaterna för mördare, våldtäktsmän och plundrare.
Kreml förnekar alla uppgifter om att civila ska ha dödats i Butja; Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov påstår att bilderna är fabricerade av Ukraina. Men det står klart att krigsförbrytelserna och övergreppen är otaliga.
I en rapport anklagar människorättsorganisationen Human Rights Watch Ryssland för ett flertal krigsbrott.
Det rör sig om flera dokumenterade fall under tidsperioden 27 februari till 14 mars i år, ett där ryska soldater tvingade fem civila att ställa sig på knä vid en vägkant och dra sina t-shirts över huvudet – för att sedan skjuta en av dem. En kvinna vittnar om hur hon våldtogs upprepade gånger av en soldat, som även slog henne och skar i hennes hår, hals och ansikte med en kniv.
Ilmari Kaihkö, docent i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan, menar att bilderna från Butja kan göra Ukraina mindre benäget till eftergifter i fredsförhandlingarna – vilket kan komma att förlänga kriget (Sveriges Radio 4/4 2022).
Inför illdåden blir det än svårare för Ukraina att acceptera någonting annat än en seger.
Traumat tar dock inte slut med kriget. Det ukrainska folket kommer att bära sår – såväl fysiska som psykiska – som är svåra att läka.
Krigsbrotten som nu begås behöver dokumenteras, och förövarna ställas till svars i de fall där det är möjligt. Till SVT (4/4 2022) säger lektorn Magnus Christiansson, även han vid Försvarshögskolan, att det i många fall lär bli svårt att knyta enskilda händelser till specifika förband och förövare.
Men man behöver försöka så gott det går. Den processen kommer att ta tid.
I slutändan är det omöjligt att förneka att en stor del av ansvaret för det ukrainska folkets lidande ligger hos den ryska regimen. Även om det inte är Vladimir Putins hand som avfyrar vapen mot civila så var det han som startade kriget – och för det behöver han hållas ansvarig.