Så kan några miljoner ut ge flera miljarder in

Finansminister Magdalena Andersson. För 15 miljoner kronor kan du få en win-win-situation där den enskilda allergikern blir en vinnare, där samhället i stort blir en annan.

Tre av tio vuxna svenskar lider av någon form av pollenallergi.

Tre av tio vuxna svenskar lider av någon form av pollenallergi.

Foto: Fredrik Sandberg/TT Nyhetsbyrån

Ledare2021-08-27 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det finns ett gammalt klokt ordspråk som säger att snålheten bedrar visheten.

I det här specifika fallet kostar visheten ungefär 15 miljoner kronor per år. Snålheten, å sin sida, innebär samhällsutgifter på ungefär 13 miljarder. 15 miljoner kontra 13 miljarder. Frågan är om statsminister Stefan Löfven (S) och hans rödgröna regering är snål eller vis.

Så här är det: Tre av tio vuxna svenskar lider av någon form av pollenallergi. Andelen ökar. En pollenallergiker behöver kunna planera sin medicinering för att fungera i vardagen, för att slippa behöva sjukskriva sig i onödan. Men för att kunna planera sin medicinering behövs pollenmätningar. Och sådana mätningar saknar halva Sverige, enligt Astma- och allergiförbundet.

I torsdags (26/8 2021) samlades regeringen på herrgården Harpsund utanför Flen för att prata höstbudget. Den brukar landa på omkring 100 miljarder kronor. I det sammanhanget är 15 miljoner mer eller mindre växelpengar.

Just nu är finansieringen av pollenmätningarna ett enda stort sammelsurium. Regioner och kommuner är med och betalar. Staten bidrar.

Astma- och allergiförbundet vill att staten tar ett helhetsgrepp för pollenmätningarna i hela landet. Då hade de fått den säkra och långsiktiga finansiering som krävs. Det är det som skulle kosta uppskattningsvis 15 miljoner kronor per år. Allt som allt.

Om det inte blir några pengar i höstbudgeten är framtiden för mätningarna svårbedömd och oviss.

Att satsa miljoner för att kunna spara miljarder borde vara lockande för en finansminister. Samtidigt är konkurrensen om pengarna är hård. Och alla kan inte få allt, men alla kan få något, som det brukar heta när utgiftspost efter utgiftspost försvinner.

Professor Lars-Olaf Cardell är verksam vid Institutionen för klinisk vetenskap, intervention och teknik vid Karolinska Institutet i Solna. Det är han som räknat på samhällsutgifterna för pollenallergin. I de 13 miljarderna (Nature 4/2 2016) är den största delen av kostnaden att vara på jobbet men inte kunna prestera för fullt. Resten handlar om sjukskrivningar, om mediciner och om sjukvårdsbesök.

Naturhistoriska museet, som ansvarar för pollenrapporten.se, beräknar å sin sida samhällskostnaderna till mer moderata fyra miljarder, men skriver också att det är konservativt räknat.

Finansminister Magdalena Andersson. För 15 miljoner kronor kan du få en win-win-situation där den enskilda allergikern blir en vinnare, där samhället i stort blir en annan. Och det är inte falsk matematik, det är enkel matematik.