S-utspelet är desperat och vanvettigt

Hela södra Stockholm som visitationszon? Socialdemokraterna försöker desperat visa att man tar ännu hårdare tag mot kriminaliteten än Moderaterna.

Rättspolitik. Teresa Carvalho (S) har föreslagit att hela södra Stockholm ska bli en visitationszon

Rättspolitik. Teresa Carvalho (S) har föreslagit att hela södra Stockholm ska bli en visitationszon

Foto: Ulf Palm / TT

Ledare2025-02-02 09:00
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Innehållet i korthet

  • Socialdemokraternas rättspolitiska talesperson Teresa Carvalho föreslår att hela södra Stockholm ska bli en visitationszon, ett år efter att partiet röstade emot regeringens förslag om visitationszoner.
  • Förslaget kommer efter flera sprängningar i området, men kritiseras för att vara för omfattande och riskera medborgarnas integritet och rättigheter.
  • Polisen i Stockholm och företrädare för Socialdemokraterna i Stockholms stad har sagt nej till förslaget, och påpekar att beslut om visitationszoner bör ligga hos polisen, inte politiker.

Det går snabbt i hockey. Och ibland även i politiken. För knappt ett år sedan, i februari 2024, var Socialdemokraterna emot regeringens förslag om att införa visitationszoner och röstade nej till förmån för ett eget förslag. Men nu har partiets rättspolitiska talesperson Teresa Carvalho (S) föreslagit att hela södra Stockholm ska bli en visitationszon.

Utspelet kom efter att ett flertal sprängningar skett i området, vilket förstås är fruktansvärt och måste tas på allvar. Men Söderort består av ett femtiotal stadsdelar, och omfattar en yta på drygt 90 kvadratkilometer – som jämförelse är Skellefteå tätort dryga 26 km² stort, och Umeås dito dryga 36 km². S-förslaget är helt vanvettigt, framdrivet av lika delar populism och rädsla.

undefined
Gunnar Strömmer (M) är Sveriges justitieminister.

Poängen med visitationszoner är att de är avgränsade, just eftersom de riskerar innebära en integritetskränkning vilket påpekades frikostigt inför att lagen trädde i kraft i fjol. Att bekämpa brottsligheten är avgörande, men kan inte ske på bekostnad av vilka medborgerliga fri- och rättigheter som helst. Att visitationszoner är begränsade i såväl rum som tid är viktigt. Den sortens polisnärvaro och befogenheter ska inte bli ett permanent tillstånd i utsatta områden.

Dessutom riskerar alltför stora zoner att bli mindre effektiva, ökade befogenheter kräver att det finns poliser som kan nyttja dem. Risken är att en alltför stor visitationszon blir som en macka med alldeles för lite smör.

Hur stora visitationszoner ska vara och var de ska ligga är inte heller upp till politiker att bedöma, utan till polisen. "Det är varken upp till Socialdemokraternas riksdagsgrupp eller regeringen att bedöma om och när verktyget ska användas, det är upp till Polismyndigheten att avgöra" som justitieminister Gunnar Strömmar (M) sa till SVT (28/1) apropå S-utspelet. Och polisen i Stockholm säger nej till det socialdemokratiska förslaget (SR 29/1). Dessutom kritiserades det av företrädare för S i Stockholms stad.

Det värsta med förslaget är dessutom att det är helt i linje med det som S lade fram som alternativ till visitationszoner. Det var helt utan geografisk begränsning. "Vi tror inte på det här zonupplägget" sa Ardalan Shekarabi till Aftonbladet då.

undefined
Mimmie Björnsdotter Grönkvist är skribent på Liberala nyhetsbyrån.

Att ge polisen ökade befogenheter att visitera människor och genomsöka bilar, var som helst och när som helst, var knappast noga genomtänkt. Så inte heller att tänka högt om att göra hela Söderort till en visitationszon. 

S verkar inte bry sig om de viktiga begränsningar som finns i nuvarande lagstiftning om visitationszoner. Även med dem var det, rimligt nog, ett mycket kritiserat förslag innan det infördes, polisens befogenheter ska inte utökas lättvindigt. Den kritiken var dock en storm i ett vattenglas mot vad som hade mött det gamla socialdemokratiska förslaget om en S-märkt justitieminister faktiskt försökt baxa igenom det. 

S försöker desperat visa att man tar ännu hårdare tag mot kriminaliteten än Moderaterna. Resultatet blir att den som röstar på S får i princip moderat rättspolitik, men med mindre respekt för vanliga laglydiga medborgares integritet och rättigheter.