Ryssland måste pressas till max och på alla håll

Flera länder, inklusive Sverige och Tyskland, har snabbt sväng till att ge starkt stöd till Ukraina.

Ukrainas armé pressas av Rysslands invasion.

Ukrainas armé pressas av Rysslands invasion.

Foto: Efrem Lukatsky/AP Photo/TT Nyhetsbyrån

Ledare2022-03-01 07:00
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

I Ukraina har armén hållit den ryska invasionen stången under helgen.

Desto snabbare gick det i den europeiska politiken. Så sent som i fredags (Politico 25/2 2022) kom rapporter om att flera länder, däribland Tyskland, Italien och Österrike, motsatte sig att inkludera Swift – tillgången till det internationella betalningssystemet – i listan över sanktioner mot Ryssland.

Men när måndagen kom fanns det en överenskommelse på plats. Även om inte hela den ryska finanssektorn utesluts från Swift var det ett viktigt beslut som redan orsakat stor oreda på de ryska marknaderna.

Tyskland svängde inte bara om Swift. I ett tal under söndagen meddelade förbundskansler Olaf Scholz att landet kommer att skicka vapen till Ukraina – något som man motsatt sig ända fram till i fredags – och genomför en enorm satsning på det egna försvaret.

I Sverige höll statsminister Magdalena Andersson (S) en pressträff under söndagen (27/2 2022) där hon lade fram ett förslag om att Sverige ska ge direkt stöd och försvarsmateriel till Ukraina. De väpnade styrkorna ska stödjas med 500 miljoner kronor, och Sverige ska dessutom skicka bland annat 135 000 fältransoner och 5 000 pansarskott.

Även det var en välkommen omsvängning.

Som det konstaterades i SVT:s Agenda (27/2 2022) var det bara ett par veckor sedan regeringen motsatte sig vapenexport till Ukraina.

Utrikesminister Ann Linde (S) svarade att regeringen ändrat sig som ett resultat av den överraskande storleken och omfattningen på Rysslands invasion.

Scenerna från krigets Ukraina tycks ha tänt en eld i europeiska politiker, och helgens beslut utgör viktiga steg.

Ändå finns mycket kvar att kritisera – och att göra. Det svenska militära stödet riskerar att komma för sent, eftersom regeringen tvekat fram till nu. Det är inte heller lätt att förstå varför Sverige skickar det mindre effektiva vapnet Pansarskott 86, i stället för den mer moderna Robot 57, som Ukraina uttryckligen begärt.

Det tyska stödet till Ukraina är både viktigt och stort. Men Tysklands beroende av rysk gas är samtidigt den främsta orsaken till att Ryssland inte helt och hållet utesluts från Swift.

Först om Scholz kan hitta en väg bort från Rysslands fossilgas kan man tala om ett helhjärtat stöd till Ukraina.

EU och Sverige måste fortsätta hitta sätt att pressa Ryssland, med sanktioner, handelsrestriktioner och militärt stöd.

Det finns ingen anledning att hålla tillbaka, eller att tveka. Ukrainas framtid, liksom den europeiska säkerhetsordningen, står på spel.