Rätten till abort är dessvärre starkt hotad

Förhoppningsvis leder tidningen Politicos avslöjande till så omfattande protester att det befarade beslutet inte blir av.

Protester utanför Högsta domstolen i Washington DC. Frågan är om domstolens ledamöter kommer att lyssna?

Protester utanför Högsta domstolen i Washington DC. Frågan är om domstolens ledamöter kommer att lyssna?

Foto: Alex Brandon/AP Photo/TT Nyhetsbyrån

Ledare2022-05-06 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För några decennier sedan slog Högsta domstolen i USA fast att kvinnor i hela landet – oavsett delstat – har rätt till fri abort.

Den banbrytande domen från 1973, Roe mot Wade, har haft stor betydelse för kvinnor sedan dess.

På måndagen (2/5 2022) rapporterade tidningen Politico, som fått ta del av ett dokument, att Högsta domstolen snart kan rösta för att upphäva domen och därmed garantin för fri abort.

Om det skulle bli så kan nära hälften av USA:s delstater helt eller delvis förbjuda abort (Washington Post 3/5 2022).

Det återstår att se hur det blir med beslutet.

Amerikanska feminister har länge varnat för att aborträtten är hotad. Donald Trump kunde under åren som president tillsätta tre domare i Högsta domstolen. Numera räknas därför sex av de nio domarna som konservativa.

Vad som ska hända med abortfrågan är fortfarande oklart, i höstas röstade exempelvis den konservativa chefsdomaren John Roberts som de liberala ledamöterna.

Eftersom det är ovanligt att dokument inför Högsta domstolens beslut läcker på det här sättet, kan man ana att det finns ett intresse av att debatten tar fart inför att beslutet ska fattas.

Det samlas nu till protester utanför Högsta domstolens lokaler i Washington DC. Inom Demokraterna har företrädare uttryckt att rätten till fri abort blir en valfråga i mellanårsvalet i november.

”Detta är ett av de värsta och mest skadliga besluten i modern historia”, har representanthusets talman Nancy Pelosi och senatsledaren Chuck Schumer uttryckt det.

Duon menade i det gemensamma uttalandet även att Högsta domstolens eventuella beslut vore den ”största inskränkningen av mänskliga rättigheter under de senaste 50 åren” (Svenska Dagbladet 3/5 2022).

Redan i december förra året kom beskedet att Högsta domstolen inte tänkte blockera en kontroversiell lag om omfattande abortförbud i Texas.

Joe Biden har kritiserat domstolen för vad han har kallat en oförmåga att hantera en delstatslag som bryter mot konstitutionella rättigheter. Den konservativa domaren Brett Kavanaugh har däremot antytt att Högsta domstolen bör stå ”neutral”i abortfrågan.

Vid en första anblick kan det ses som en formfråga att låta beslut om abortlagar fattas på delstatsnivå. Men i praktiken leder det till att kvinnor kommer att nekas rätten till abort.

Texas är långt ifrån den enda delstaten där nya lagar och restriktioner har föreslagits.

Aborträtten är starkt hotad. Förhoppningsvis leder avslöjandet i Politico till så omfattande protester att det befarade beslutet inte blir av.