Valnatten visade allt som är fel med samtiden

SD-ledamoten David Långs rasistvrål till en 25 år gammal EDM-dänga visade med all önskvärd tydlighet vilket parti SD fortfarande är.

Jobbigt. Det blev en, i dubbla bemärkelser, påfrestande valnatt för Sverigedemokraterna

Jobbigt. Det blev en, i dubbla bemärkelser, påfrestande valnatt för Sverigedemokraterna

Foto: Pontus Lundahl/TT

Ledare2024-06-10 19:00
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Beatet i den italienska DJ:n Gigi d’Agostinos låt ”L’Amour toujours” är perfekt att foga in valfria ord i. En gymnasieskolas namn. Ett fotbollslag. Eller, som tiotusentals tyska ungdomar gjort de senaste veckorna: ”Deutschland den deutschen, Ausländer raus.” (Tyskland för tyskarna, utlänningar försvinn). Sedan dess har låten förbjudits på bland annat Österrikes fotbollslandslags matcher, och i München inför Oktober-fest.

Skandalen på SD:s valvaka har många lager. Till att börja med har vi huvudpersonen David Lång som enligt partiets gruppledare i riksdagen ”var kraftigt överförfriskad”. De allra flesta människor har någon gång vaknat med bakisångest och undrat: “Varför var jag så ärlig?”. I Långs fall lär ångesten i dag ha handlat om att han vrålade “Ausländer raus” så högt det fastnade i Expressen-journalisten Daniel Ingmos mobiltelefon. Sedan försökte han sabotera för Ingmo genom att slita och dra i nyss nämnda mobiltelefon. Beteendet visar återigen på Sverigedemokraternas problematiska syn på fria medier.

Att märka ord skickar alltid vissa besserwisser-signaler men ”Ausländer” kan inte översättas rakt av till “utlänning”. Det har snarare samma betydelse som engelskans ”foreigner”. Konnotationerna som skapas när en folkmassa ropar ”raus” för att i nästa andetag skandera att Tyskland tillhör tyskarna behöver vi inte gå in närmare på.

Sedan har vi partisekreterare Jomshof, som märkligt nog säger att han inte har någon aning om det kontroversiella i låten. 

Till sist har vi de andra partiernas reaktioner. Under valrörelsen har Tomas Tobé (M) upprepat att de högerextrema partiernas framfart kräver starkare samarbete över blockgränserna. Istället för att lyssna på uppmaningen valde både Magdalena Andersson (S) och Alice Bah Kuhnke (MP) att använda SD-ledamotens rasist-vrål för att trycka till Tidöpartierna.

KD:s toppnamn Alice Teodorescu Måwe, som gjort antisemitismen till en av partiets viktigaste valfrågor, beter sig som en vänsterpartist i en Palestina-demonstration och blundar för hat från oönskat håll. Istället fokuserar hon på att sitta i TV och prata om sitt favoritämne: Alice Teodorescu Måwe.

Den enda av Tidö-partiernas politiker som har reagerat tydligt är riksdagsledamoten Joar Forssell (L) som bland annat skriver på Twitter att ”Sverigedemokraterna har uppenbart mycket städning kvar att göra i sitt parti”.

Som tur är var väljarna inne på Forssells linje. För första gången backar SD i ett val. Sju procentenheter, om man jämför med i riksdagsvalet 2022. Rassisten raus, som de säger i Tyskland.