Rasistattack inte en fråga om yttrandefrihet

Yttrandefriheten skyddar det fria ordet, men den är inte absolut. Därför är det viktigt att det ibland dras tydliga gränser.

Supersäljare. Murhaf Hamid, 12-åringen som sålde majblommor för 5 miljoner.

Supersäljare. Murhaf Hamid, 12-åringen som sålde majblommor för 5 miljoner.

Foto: Johan Nilsson/TT

Ledare2024-11-11 08:00
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Yttrandefriheten är en fundamental för vårt demokratiska samhälle. Det är en grundläggande rättighet som gör det möjligt för människor att uttrycka sina åsikter, även om dessa åsikter ibland kan vara djupt avskyvärda. Men när yttrandefriheten används för att trampa på andras människovärde och medvetet förnedra barn, är det viktigt att det finns gränser. 

Just därför är det välkommet att en 60-årig kvinna nu har blivit dömd för grovt förtal och hets mot folkgrupp efter att ha skrivit nedvärderande kommentarer om 12-årige Murhaf Hamid, som våren 2023 uppmärksammades för sin rekordförsäljning av majblommor (Expressen 4/11). 

I ett inlägg på plattformen X, tidigare Twitter, skrev kvinnan ”varför en jävla blatteunge.. skulle vara en vit svensk på bild.. jävligt trött på alla reklam också med bara negrar och huckelkärringar..”

Uttalandet handlar inte om att framföra saklig kritik utan endast nedvärdera Murhaf och muslimska kvinnor på grund av deras etnicitet och religion. Yttrandefriheten omfattar inte kommentarer som är utformade för att enbart kränka en enskild person eller grupp på grund av deras etnicitet eller ursprung. 

Precis som yttrandefrihetsexperten Nils Funcke säger i en intervju med P4 Kristianstad, handlar det här om en person som ”tömt gallblåsan på ett starkt föraktfullt sätt” (SR P4 18/10). 

Den främsta anledningen till att kvinnans ord inte faller under yttrandefrihetsgrundlagen är att hennes ord direkt syftar till att attackera och förnedra. När någon uttrycker sig genom ord som ”blatteunge” och drar in en persons hudfärg eller ursprung i en kontext som endast är menad att skada, går detta från personlig åsikt till grovt personangrepp. Yttrandefriheten innebär att starka och provocerande åsikter ska få yttras, men den skyddar inte attacker där avsikten endast är att göra illa.