En president och en sjaskig brottsling

Den 30 maj dömdes den tidigare amerikanska presidenten Donald Trump för en rad brott. Det betyder dock inte att han inte kan väljas president igen i höst. Tyvärr.

Skyldig. USA:s tidigare president Donald Trump döms på samtliga åtalspunkter för brott i samband med valrörelsen 2016.

Skyldig. USA:s tidigare president Donald Trump döms på samtliga åtalspunkter för brott i samband med valrörelsen 2016.

Foto: Steven Hirsch

Ledare2024-06-01 08:00
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

En enig jury i domstolen på Manhattan slog den 30 maj fast att tidigare president Donald Trump var skyldig på samtliga 34 åtalspunkter i det mål som behandlade hur kampanjpengar använts vid presidentens valkampanj 2016. Trump har bland annat köpt Playboymodellen Karen McDougals och porrskådespelerskan Stephanie Cliffords (Stormy Daniels) tystnad och bokfört mutpengarna som juridiska omkostnader. Det innebär enligt domstolen bland annat att han begått skattebrott, brutit mot New Yorks kampanjfinansieringslagar och på ett otillåtet sätt försökt påverka valet. 

Efter domen uttalade sig Trump och han höll definitivt inte igen med vad han ansåg. “Vårt land har gått åt helvete”, “rättegången var riggad” och “detta är en skam” sade han vid en presskonferens. 

Den verkliga skammen är dock att Trump trots att han nu är dömd kan och kommer att fortsätta sin kampanj för att bli omvald som president i november, som om ingenting har hänt. Påföljden meddelas inte förrän i juli och även om fängelse finns i straffskalan är det inte troligt att detta är aktuellt i Trumps fall. Han är tidigare ostraffad och dessutom nästan 80 år. Expresidenten kommer dessutom att överklaga och det är inte troligt att ärendet tas upp igen förrän efter valet, vilket ger honom alla möjligheter att sopa sina brott under mattan under valrörelsen. 

Att Donald Trump är ett haveri på många olika sätt är på intet sätt en nyhet. För Europas och Sveriges del är hans valfusk och obehagliga agerande för att tysta människor betydligt mindre allvarligt än den politik han driver och hur den förmodligen skulle ta sig uttryck om han återigen tar plats i Vita huset. En analys från Utrikespolitiska institutet gör gällande att en eventuell andra presidentperiod för Trump troligtvis kommer att bli ännu mer kaosartad än den vi fick uppleva för några år sedan. Alltifrån det globala klimatsamarbetet, Natosamverkan, situationen i Mellanöstern, stödet till Ukraina med mera riskerar att försämras alternativt förvärras med Trump som amerikansk president.  

I dagsläget är allt världen kan göra att hålla andan och noga följa det som sker på andra sidan Atlanten. Avgörandet ligger i det amerikanska folkets händer. Men den svenska regeringen och kollegerna i resten av EU måste vara beredda att agera tillsammans och stå enade om USA i höst väljer en dömd brottsling, en fuskare, diktaturkramare och klimatskeptiker till president.