Ett löfte för året som alla bör överväga

Varje politiskt intresserad medborgare som väljer att stå utanför de partipolitiska organisationerna utgör ett nålstick som i sin tur bidrar till en demokratisk pyspunka. Gå med i ett parti 2025!

Engagemang. Valstugor är en av symbolerna för verkligt engagemang. Tyvärr får partierna allt svårare att bemanna dem för varje val.

Engagemang. Valstugor är en av symbolerna för verkligt engagemang. Tyvärr får partierna allt svårare att bemanna dem för varje val.

Foto: Johan Nilsson/TT

Ledare2025-01-07 08:00
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Innehållet i korthet

  • Medlemskap i politiska partier minskar i Sverige, vilket skapar problem för landets demokrati. Endast 2,4% av befolkningen var medlemmar i ett politiskt parti 2023.
  • SOM-institutet vid Göteborgs Universitet visar att pessimismen ökar och tilliten till andra människor minskar stadigt sedan 1986.
  • Artikeln uppmanar svenskar att göra ett nyårslöfte om att bli medlem i ett politiskt parti för att bredda urvalet till förtroendeposterna och förbättra politiken.

Enligt de psykologiska forskningsstudier på temat ”nyårslöften” som har gjorts under de senaste decennierna dröjer det inte många veckor innan en stor del av löftesgivarna fallit ifrån. Oavsett om det handlar om motion, kost eller att stressa mindre står det klart att vi människor har rätt svårt att sätta i gång med mer önskvärda beteenden. Redan när denna text publiceras har således flertalet fallit ifrån.

Något som fler svenskar borde lova sig själv inför det nya året, som vare sig är för sent eller för svårt att avklara, är att bli medlem i ett politiskt parti. 

undefined
Demokratiskt. Val sker med jämna mellanrum, men varje dag finns det behov av människor som engagerar sig.

De politiska partiernas medlemstapp börjar nämligen bli ett reellt problem för landet. SOM-institutet, en oberoende undersökningsorganisation vid Göteborgs Universitet, ställer årligen frågor till svenskarna om dess syn på utvecklingen i Sverige, tilliten till andra människor och uppfattning om politiska partier och samhällsinstitutioner. Av den senast publicerade undersökningen framgår att medlemskap i alla former av föreningar minskar och att partimedlemskap sticker ut i denna minskning. Samtidigt ökar pessimismen, liksom tilltron till andra människor i allmänhet minskat långsamt men stadigt sedan år 1986. 

Idag är endast ett fåtal procent (2,4 procent år 2023) medlemmar i ett politiskt parti, en siffra som var betydligt högre för en och två generationer sedan. Av dessa är det i sin tur endast en bråkdel som sitter i en valberedning, kommer på partiets after work med idédebatt, deltar i en studiecirkel för att bättre förstå europeisk politik eller ens trycker på pumptermosens stora, trygga knapp. Numera känner inte merparten av svenskarna någon sådan politiskt engagerad person, vilket bidrar till alieneringen. ”De som bestämmer” är alltid någon annan, ytterst opåverkbar, långt borta. 

I en kommun kan detta manfall yttra sig så att platserna till kommunfullmäktige inte kan fyllas upp under mandatperioden i takt med att invalda hoppar av. På andra platser kan problemet handla om att olämpliga personer får förtroendet att vara nämndemän i domstolar. Det kan också få följden att endast en sorts partiaktiv, en politisk klass av slipade broilers om man så vill, övar på att söka de fåtalet medlemmarnas förtroende och i förlängningen makten, snarare än att förstå och söka lösningar på väljarnas problem. 

undefined
Karin Källström är skribent på Liberala nyhetsbyrån.

Varje politiskt intresserad medborgare som väljer att stå utanför de partipolitiska organisationerna utgör ett nålstick som i sin tur bidrar till en demokratisk pyspunka. Denna pyspunka handlar inte alltid om direkt olämpliga förtroendevalda, även om det också funnits sådana inslag i svenska partier, utan också att det finns andra människor som med driv och intelligens hade kunnat utföra uppdragen i fråga mycket bättre. 

Varje person som avlägger och uppfyller ett nyårslöfte om att bli medlem i ett parti bidrar till att urvalet till förtroendeposterna breddas och att politiken blir bättre när politikerna måste lystra till fler röster. Därför är nyårslöftet brännande och det är lika brännande att det sker just i år. Demokrati handlar nämligen inte bara om valdeltagandet till riksdagsvalet var fjärde år. Än viktigare är vad som händer däremellan: hur de demokratiska institutionerna sköts och fungerar och hur omsorgsfulla medborgarna är om dem.