SVT:s Aktuellt bör internt diskutera nyhetsvärdering och hur programmet väljer fördjupningsämnen. Det var närmast en härdsmälta att den 24 januari lägga hela tiden för fördjupning och analys på en enda persons närvaro på en kontroversiell konferens. Detta bara några få dagar före Förintelsens minnesdag den 27 januari.
Hamas terrorattentat på Israel den 7 oktober är den mest omfattande attacken som riktats mot judar sedan Förintelsen. Över 120 judiska israeler sitter fortfarande som gisslan hos Hamas. Samtidigt har över 10 000 palestinska barn dödats i Gaza. Det finns all anledning för public service att ägna programtid åt de frågor som kan förklara vad striderna i regionen beror på och hur man skulle kunna lösa dem. I stället pressar programledaren riksdagsledamoten Jamal El-Haj (S) om varför han deltog vid en palestinsk konferens i maj 2023. El-Haj hälsade på en person som visade sig vara en ledare för terrorstämplade Hamas. Frågorna haglade från programledaren och El-Haj svarade något osammanhängande, men SVT borde fråga sig om det är rimligt att ställa hypotetiska frågor. Den märkliga intervjun var antagligen nästan lika plågsam för tittarna som för El-Haj.
Aktuellt gör sig genom ämnesvalet till redskap i en politisk strid mellan de olika blocken, där El-Haj blivit ett tacksamt mål för de partier på högerkanten som vill utmåla Socialdemokraterna som terrorvänligt. Att vissa av Tidöpartierna håller liv i denna ickefråga är inte konstigt, men att public service största nyhetsprogram gör det? Självklart är det intressant att El-Haj efter ett drygt halvårs tystnad väljer att låta sig intervjuas, men han har blivit tvungen för att över huvud taget kunna agera i sitt uppdrag som riksdagsledamot. Det är hög tid för media att släppa taget om Jamal El-Haj och ägna sig åt sådant som är viktigt på riktigt.
Den 27 januari bör ägnas åt att minnas Förintelsen och de 13 miljoner människor, varav 6 miljoner judar, som mördades. Samma datum 1945 befriades de överlevande i förintelselägret Auschwitz-Birkenau. Några av de överlevande, från detta och andra koncentrationsläger, kom så småningom till Sverige. Medan många inte har orkat prata om vad de utsatts för har flera outtröttligt föreläst i bland annat skolor. Allt för att vi inte ska glömma. Allt för att det inte ska hända igen.
Det finns snart inga överlevare kvar. Hur kan kunskapen om Förintelsen hållas levande även om tio år, om femtio år? Det är uppenbart, nu mer än någonsin, att kunskapen behöver spridas.
Hamas terrorattentat den 7 oktober och Israels svarsattacker mot Gaza sedan dess sätter fokus på det enorma behovet att skapa förståelse och respekt mellan folken i Mellanöstern. Det hänger nära samman med att vi måste komma ihåg Förintelsen och att den aldrig ska upprepas. Många människor med arabiskt ursprung ser Israel och judar som sina största fiender. Judar över hela världen får gång på gång höra att palestinier och andra araber vill förinta dem. I Sverige går det att göra mycket mer för att försöka förhindra detta race mot botten. Där hade Aktuellt kunnat börja, i en konstruktiv diskussion med respekt såväl för Förintelsens offer som för det lidande och död som den pågående konflikten orsakar.